Pikantna zupa z czerwonej soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie
Rozgrzewająca i sycąca zupa, którą postawisz na stole w mniej niż pół godziny? To na pewno będzie ta wegańska zupa z czerwonej soczewicy! Dzięki dodatkowi ajwaru nabiera niesamowitej głębi smaku.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI
Cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Dodajemy ją, wraz z czosnkiem i papryczką chili, do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Do rozdrobnionych składników (pamiętajmy, aby zgarnąć je ze ścianek urządzenia po rozdrobnieniu) dolewamy oliwę i podsmażamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temp. 120°C / obroty 1, bez miarki.
GOTUJEMY ZUPĘ
Po podsmażeniu składników do pojemnika miksującego dodajemy soczewicę i bulion. Całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 120°C / obroty 1.W ostatnich minutach gotowania do zupy, przez otwór w pokrywie, dodajemy ajwar. Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
PODAJEMY ZUPĘ
Gorącą zupę przelewamy do misek i podajemy ją oprószoną posiekaną natką pietruszki i skropioną oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1591,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,8 kcal
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
7,9 g
Białko
20,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z awokado i tuńczyka
Rewelacyjny pomysł na zdrową przekąskę nie tylko dla tych na diecie! Ekspresowa sałatka z tuńczykiem i awokado.

Babeczki marmurkowe z czekoladą
Klasyczna babka marmurkowa w formie… babeczek? Czemu nie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na babeczki, które staną się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

Makaron z pesto z bobu
Pyszne pesto przygotowane z bobu i pestek słonecznika to idealna odmiana dla klasycznych przepisów na ten sos. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
Lubisz śniadania na słodko? Na pewno polubisz ten przepis! Puszysty omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami poleca się na dobry początek dnia.

Miniomlety pomidorowe
Jajeczna uczta, ale nie na śniadanie! Tym razem miniomlety z pomidorami i boczkiem trafią na sylwestrowy stół. Zobacz, jak łatwo je przygotować i wykorzystaj przepis na tę przekąskę.

Sałatka z bobem i cykorią
Szybka letnia sałatka z sezonową cykorią, bobem, rzodkiewkami i ich liśćmi – wypróbuj przepis Kingi Paruzel!