Cukinia faszerowana mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY MIĘSO
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso i rozbijamy je na mniejsze kawałki. Smażymy, aż się zarumieni.
DRĄŻYMY CUKINIĘ
Końcówki cukinii odcinamy. Przekrawamy ją w poprzek na dwie równe części, a następnie wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Miąższ ze środka cukinii drobno siekamy, dodajemy do przesmażonego mięsa. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody (płuczemy puszkę po pomidorach).
PIECZEMY CUKINIĘ
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy część farszu (tyle, by przykrył dno). Układamy wydrążone cukinie i wypełniamy je pozostałą częścią farszu.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Oliwę łączymy w miseczce z sokiem z cytryny i drobno posiekaną miętą. Mieszamy.
PODAJEMY CUKINIĘ
Cukinię wykładamy na talerz. Na ciepły farsz ścieramy ser grana padano. Cukinię polewamy dressingiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1649,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
549,8 kcal
Tłuszcz
40,7 g
Węglowodany
15,8 g
Błonnik
31,6 g
Białko
31,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jogurtowy sos curry mango
Niezwykły sos, który doda wyrazistości i świeżości każdej potrawie od wrapów do dań z grilla, ale też sprawdzi się jako dip do warzyw. Przygotuj go, aby urozmaić smak swoich ulubionych potraw.

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!

Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak pieczony z kminkiem
Złocisty kurczak przesiąknięty aromatyczną ziołową marynatą z kminkiem w roli głównej to smakowity pomysł na obiad.

Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koreczki z kiełkami
Imprezowa przekąska dla tych, którzy lubią sobie zdrowo pochrupać! Koreczki z kiełkami przygotujesz z samych warzyw i delikatnego serka śmietankowego, który podkreśli ich smak. Są proste i pyszne: sprawdź!

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.

Precel z łososiem
Precel z łososiem i blanszowanym szpinakiem to świetny pomysł na smakowity początek i koniec dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!