Chlebek cukiniowy • przepis • składniki • przygotowanie
Kanapki smakują lepiej, gdy sięgniesz po pieczywo domowej roboty – zwłaszcza tak pyszne, jak cukiniowy chlebek według przepisu Karola Okrasy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ODSĄCZAMY CUKINIĘ
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odsączamy na sitku z nadmiaru soku.
WYRABIAMY CIASTO
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem na płynną masę. Suche składniki ciasta łączymy w misie i dokładnie mieszamy przy użyciu miksera. Dodajemy ciepłą wodę i drożdże roztarte z cukrem.
DOPRAWIAMY I UGNIATAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto łączymy na desce oprószonej mąką z suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę, startą i odsączoną z soku cukinią oraz bazylią. Ugniatamy, aż składniki się połączą.
PIECZEMY CHLEB
Chleb pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2569,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
321,2 kcal
Tłuszcz
5,8 g
Węglowodany
59,3 g
Błonnik
2,8 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Poznaj przepis na zupę dyniową z wyraźnym aromatem azjatyckim! Taka zupa rozgrzewa nawet w najzimniejsze dni.

Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
Bez szampana nie ma sylwestra! A jeśli chcesz zrobić furorę wśród znajomych, to ta szampańska galaretka zdecydowanie powinna zagościć na sylwestrowym stole!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.

Ciasteczka bakaliowe
Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burger rybny i ogórkowy relish
Ryba z grilla w formie burgera? To brzmi naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej smakuje! Sprawdź i daj się przekonać!

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!