Bulion wołowy • przepis • składniki • przygotowanie
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MIĘSO
Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ½ łyżeczki soli i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze ok. 5 minut. Mięso wyjmujemy i usuwamy z niego szumowiny (pianę).
GOTUJEMY BULION
Do umytego garnka przekładamy oczyszczone mięso wołowe oraz umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, seler naciowy, suszone grzyby, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy wodą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1499,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
249,9 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
15,5 g
Błonnik
4,1 g
Białko
26,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka orzechowa z polewą rumową
Pyszna orzechowa babka z rumową polewą to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc!

Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pijana śliwka - ciasto z suszonymi śliwkami w rumie
Ciasto pijana śliwka to doskonały deser dla miłośników intensywnych smaków i aromatycznych połączeń. W tym wypieku słodkie śliwki nasączone alkoholem idealnie komponują się z czekoladowym ciastem, tworząc wilgotny i głęboko smakujący wypiek. To ciasto sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niebanalnym deserem.

Indyczka glazurowana miodem i piwem
Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.

Ajerkoniakowy tort wielkanocny
Paweł Małecki wie, że tort wielkanocny musi robić wrażenie! Przygotuj tort ajerkoniakowy na migdałowym spodzie z żelką żurawinową i minibezami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Trio sosów do grilla
Trzy sosy, które idealnie sprawdzą się na każdym spotkaniu przy grillu i z każdą potrawą. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować.

Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.

Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.