Indyczka glazurowana miodem i piwem • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
FASZERUJEMY INDYCZKĘ
Indyczkę nacieramy solą. Pomarańcze szpikujemy goździkami i kroimy na ćwiartki. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Indyczkę faszerujemy ćwiartkami z 2 pomarańczy (ćwiartki z 1 pomarańczy pozostawiamy) i marchewką. Związujemy nogi.
PIECZEMY INDYCZKĘ
Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Umieszczamy indyczkę w naczyniu. Bezpośrednio na indyczkę wyciskamy sok z pozostawionych ćwiartek pomarańczy i umieszczamy w naczyniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Pieczemy indyczkę przez 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
W tym czasie przygotowujemy glazurę. Do garnka wlewamy piwo, dodajemy 3 cząstki pomarańczy, kilka goździków, pieprz, miód i posiekany drobno czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160°C i pieczemy indyczkę kolejne 2,5 godziny. Co jakiś czas podlewamy indyczkę kilkoma łyżkami przygotowanej glazury. Po upieczeniu wyjmujemy marchewkę z indyczki. Podsmażamy na patelni z dodatkiem sosu z pieczenia mięsa, 2 łyżeczkami masła, kilkoma gałązkami tymianku i solą. Na talerz wykładamy kawałki indyczki, dodajemy marchewkę i polewamy sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3064,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
510,7 kcal
Tłuszcz
17,5 g
Węglowodany
24,7 g
Błonnik
56,9 g
Białko
56,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z farszem z ziemniaków, kaszy i grzybów smakują wyśmienicie! Musisz ich spróbować!

Faszerowane łódeczki ziemniaczane
Ziemniaczana klasyka nigdy się nie nudzi! Łódeczki wypełnione doskonałym brokułowo-serowym farszem będą świetnym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.

Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
Doskonałe połączenie indyka faszerowanego serem z sosem z owoców leśnych - wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!

Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
Kolorowy pieprz podkreśli smak i wygląd domowej wędliny z boczku, którą przygotujesz z najlepszego mięsa we własnej kuchni!

Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!

Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!

Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką
Wypróbuj przepis na kurczaka z egzotycznym akcentem – glazurowane udka podawane z marokańską sałatką.