Biszkopt z masą śmietanową i galaretką • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy na gładką, jednolitą masę.
DODAJEMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI BISZKOPTU
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do ubitych jaj z cukrem. Składniki mieszamy dokładnie i delikatnie przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy sok z połowy cytryny i olej rzepakowy. Mieszamy.
PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Aby biszkopt był równy z wierzchu, można go po wyjęciu z formy, gdy jeszcze jest ciepły, odwrócić spodem do góry.
PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANOWY
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w wodzie, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder. Do żelatyny dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Dwie łyżki śmietanki dodajemy do żelatyny, mieszamy i przelewamy do reszty śmietanki. Całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Dodajemy maliny. Całość zagotowujemy, a następnie blendujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, mieszamy. Przecedzamy przez sito. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie. Mieszamy tak długo, dopóki nie rozpuści się cała żelatyna. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3693,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
307,8 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
44,6 g
Błonnik
7,9 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortilla z jajkiem i bekonem
Świetny sposób na śniadanie lub szybką przekąskę – tortille z jajkiem sadzonym w pomidorach, boczkiem i ziołowym serkiem!

Babeczki ze śliwkami bez cukru
Miękkie i wilgotne babeczki bez dodatku cukru, słodzone erytrytolem, z kawałkami śliwek i nutą cynamonu, to zdrowa przekąska – idealna do kawy lub herbaty.

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Ciasto, na którym można rysować? Paweł ma na nie przepis! Puszysty kakaowy biszkopt i śmietanowy krem na pewno zasmakują najmłodszym, a przy okazji stworzą okazję do wspólnego, rodzinnego pieczenia!

Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!