Musaka grecka • przepis • składniki • przygotowanie
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
i ręcznik papierowy.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
BAKŁAŻANY I CUKINIE
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
BAKŁAŻANA MYJEMY, KROIMY
wzdłuż w plastry o grubości ok.
1 CM SOLIMY
i smażymy z obu stron.
USMAŻONE KAWAŁKI BAKŁAŻANA
odsączamy na ręczniku papierowym.
W TEN SAM
sposób kroimy i smażymy plastry cukinii.
SOS POMIDOROWY W
garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. MIESZAMY.
DODAJEMY 1 KG
mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.
DO PODSMAŻONEGO MIĘSA
dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I
gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.
NA SAM KONIEC
gotowania doprawiamy pieprzem i solą. MIESZAMY.
SOS BESZAMELOWY W
garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
STOPNIOWO DODAJEMY 600
ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka.
MIESZAMY I ODSTAWIAMY
(możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).
PLASTRY BAKŁAŻANA UKŁADAMY
na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym.
CAŁOŚĆ ZAKRYWAMY SOSEM
beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5585,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1396,4 kcal
Tłuszcz
96 g
Węglowodany
59,3 g
Błonnik
9,1 g
Białko
73,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka szopska
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!

Cevapcici z sosem tzatziki
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.

Odwrócone ciasto pomarańczowe
Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z kurkami
Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.

Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Letnia zupa jarzynowa
Znasz to uczucie, kiedy stoisz przed stoiskiem na ryneczku, pełnym młodych, świeżutkich darów lata i myślisz, jak dobrze byłoby kupić wszystko…? I to jest właśnie zupa, w której tego wszystkiego możesz użyć!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka kubańska
Kanapka kubańska to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i wyrazistych smaków. Ten klasyczny przysmak łączy w sobie chrupiącą bagietkę z soczystą pieczenią wieprzową, szynką, serem, piklami i musztardą. To nie jest zwykła kanapka – naprawdę warto jej spróbować!

Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
Myślisz, że przepis na faszerowanego kurczaka musi być skomplikowany? Spróbuj tego! Będzie prosto, szybko i smacznie.

Wielkanocna babka z pomelo
Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole! Wykorzystaj przepis Pawła i spraw, by cała kuchnia wypełniła się cytrusowym zapachem pomelo – głównego składnika tego pysznego ciasta!