Bezmięsny pie • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, aromatyczne danie, inspirowane amerykańskimi i brytyjskimi wytrawnymi ciastami, w wersji bez mięsa. Ta rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I PIECZEMY WARZYWA
Dynię i korzeń pietruszki obieramy. Dynię kroimy w dość dużą kostkę, a pietruszkę w talarki. Pokrojone warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane warzywa pieczemy przez ok. 30 minut.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I GRZYBY
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Do oliwy rozgrzanej na patelni dodajemy masło i pokrojoną cebulkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki i przesmażamy razem z cebulką.
DOPRAWIAMY FARSZ
Seler naciowy kroimy w kawałki. Czosnek miażdżymy nożem i dość drobno siekamy. Warzywa dodajemy do przesmażonych pieczarek. Następnie przyprawiamy całość przyprawą do kurczaka i pastą miso.
PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Do warzyw dodajemy mąkę i przesmażamy ją przez chwilę. Następnie dolewamy bulion i mleko.
ŁĄCZYMY SOS Z PIECZONYMI WARZYWAMI
Z piekarnika wyjmujemy upieczoną dynię i pietruszkę. Po chwili do gotującego się sosu dokładamy jarmuż, mrożony groszek z marchewką, a także upieczoną dynię i pietruszkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pietruszkę dość drobno siekamy i również dodajemy do sosu.
PIECZEMY BEZMIĘSNY PIE
Po wyjęciu warzyw z piekarnika zwiększamy temperaturę do 200°C. Jajko bełtamy w małej miseczce. Warzywa w sosie przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy ciastem francuskim.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2347,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
391,3 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
38,8 g
Błonnik
9,6 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto francuskie z budyniem
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami to przepyszny deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta ze słodką soczystością i pysznym kremem. Domowe ciasteczka wypełnione budyniem i jabłkami są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Dzięki temu idealnie nadają się na różne okazje, od codziennych podwieczorków po eleganckie przyjęcia. Jak je zrobić? Sprawdźcie sami!

Croque madame
Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.

Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
Połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które razem tworzą smakowite danie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Szybka w przygotowaniu i idealna na lunch – taka jest ta sałatka. Dzięki dodatkowi słodkiej kukurydzy i wyrazistego tuńczyka zdecydowanie zachwyca smakiem.

Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
Kumpir to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które można w pełni dostosować do swoich upodobań, dodając dowolne dodatki. Spróbuj tego sposobu na wykorzystanie ziemniaków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffiny z nasionami konopi
Bardzo proste w przygotowaniu muffiny z dużą ilością wyjątkowych składników. Sprawdź, jak łatwo można przygotować pyszne słodycze z wartościowymi dodatkami!

3 dania fit! Śniadanie, obiad, deser
Na śniadanie tosty, na obiad makaron razowy z pesto, a na deser ciasto bez tłuszczu! Sprawdź fitprzepisy!

Nocna owsianka z bananami
Przepis na pyszne śniadanie? Wystarczy pięć minut przed pójściem spać i rano możemy się cieszyć pyszną owsianką z bananami!