Twisty serowe z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie
Serowe twisty to przekąska idealna na imprezę. Smakuje doskonale także razem z dipami.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Rozwijamy arkusz schłodzonego ciasta francuskiego. Całą powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby składniki dobrze się trzymały.
MIESZAMY CIASTO Z SEREM
Na połowę ciasta wysypujemy starty ser oraz ser długo dojrzewający tarty. Następnie przykrywamy ją drugą połową ciasta. Całość wałkujemy, aby wgnieść ser w ciasto.
FORMUJEMY TWISTY
Kroimy ciasto na paski o szerokości około 2 cm. Następnie chwytamy paski za końce i skręcamy je kilkukrotnie, tworząc charakterystyczne twisty.
PIECZEMY TWISTY
Układamy skręcone paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między paskami. Każdy smarujemy resztą roztrzepanego jajka i posypujemy sezamem. Twisty pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż będą zarumienione i chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika od razu smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Możemy je także oprószyć solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1866,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
466,6 kcal
Tłuszcz
32,5 g
Węglowodany
24,3 g
Błonnik
0,4 g
Białko
16,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ptysiowa piramida croquembouche
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.

Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!

Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
Połączenie croissanta i muffina, czyli cruffin, zachwyca delikatnością ciasta i wspaniałym czekoladowym nadzieniem. Sprawdź, jak smakuje ten według przepisu Pawła – z cynamonową nutą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
Azjatycki klasyk, który uda się każdemu! Wykorzystaj przepis Karola na smażony makaron z kurczakiem i warzywami – to proste danie zachwyca głębią smaku i świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Wegetariańska zapiekanka pasterska
Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik bez spodu
Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!

Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym będzie stanowiła sycący posiłek! Sięgnij po przepis Kingi!

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!