Babka czekoladowo-kokosowa • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło, 200 g cukru, sól i cukier waniliowy mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i dobrze mieszamy. Łączymy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy, krótko mieszamy. Oddzielamy 1/3 ciasta, dodajemy wiórki kokosowe, 2-3 łyżki mleka i mieszamy. Płynną czekoladę, kakao w proszku, resztę cukru i mleka dodajemy do pozostałego ciasta i krótko mieszamy, przelewamy do natłuszczonej keksówki (o długości 30 cm).
PIECZEMY BABKĘ
Za pomocą łyżki robimy w cieście czekoladowym podłużny rowek, a następnie pośrodku rozprowadzamy ciasto kokosowe. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 50-60 minut. W razie potrzeby pod koniec czasu pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zrumienił. Ciasto studzimy i wyjmujemy z formy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4585,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
305,7 kcal
Tłuszcz
17,9 g
Węglowodany
35,5 g
Błonnik
4,6 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Surówka z kapusty pekińskiej
Szukasz szybkiego i protego przepisu na smaczną surówkę? Przygotuj surówkę z kapusty pekińskiej z papryką i dodawaj ją do swoich ulubionych dań.

Domowy pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy to klasyk polskiej kuchni, który chętnie podawany jest podczas świąt i innych ważnych uroczystości. Jego przygotowanie może być zarówno tradycyjne, jak i poddane nowoczesnym eksperymentom, a w każdej wersji smakuje równie wybornie. Chcesz poznać przepis na pyszny i prosty pasztet wieprzowy? Koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy!

Tyrolski gröstl
To najlepszy sposób na wykorzystanie resztek z obiadu! Smażone ziemniaki z dodatkiem wieprzowiny i cebuli!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Obwarzanki – przepis
Obwarzanek to tradycyjny wypiek przypominający pierścień, który od wieków stanowią integralną część kultury i krajobrazu gastronomicznego Polski, a w szczególności małopolski i Krakowa. Historia tych małych, drożdżowych krążków sięga jeszcze czasów średniowiecza, a receptura na ten wypiek przekazywana z pokolenia na pokolenie została wpisana na listę Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Papryka faszerowana z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.

Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Portugalski gulasz rybny
Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.

Zupa z pulpecikami z łososia
To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!

Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.