Babeczki z kajmakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kruche babeczki to doskonały pomysł na szybką i słodką przekąskę, a w połączeniu z kajmakiem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Rozpływające się w ustach babeczki wypełnione nadzieniem z kajmaku, posypane orzechami pekan to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MLEKO
Mleko podgrzej w garnku wraz z dodatkiem śmietanki.
DODAJEMY CUKIER
Do gotującego się mleka ze śmietanką dodaj powoli cukier i całość wymieszaj.
GOTUJEMY SKŁADNIKI
Gotuj składniki na małym ogniu aż do uzyskania karmelowego koloru, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. W zależności od użytego naczynia zajmie to od 15 do 45 minut (np. na ceramicznej patelni kajmak zgęstnieje szybciej niż w rondelku).
DODAJEMY MASŁO
Gdy mleczna masa nabierze gęstszej konsystencji, dodaj masło i wymieszaj. Ponownie zagotuj całość.
STUDZIMY KARMEL
Zagotowany karmel ostudź w chłodnym miejscu. Możesz przełożyć go do czystego słoika lub schłodzić bezpośrednio w garnku i zużyć w całości do babeczek.
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Tak przygotowane suche składniki odstaw na chwilę.
DODAJEMY MASŁO
Do suchych składników dodaj zimne masło, a następnie delikatnie ugnieć je palcami, by wymieszać z suchymi składnikami.
DODAJEMY JAJKO I EKSTRAKT WANILIOWY
Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do masy. Wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły.
ZAWIJAMY CIASTO W FOLIĘ I CHŁODZIMY
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na lekko podsypanej mąką powierzchni. Ciasto powinno mieć ok. 2 cm grubości.
WYCINAMY CIASTO
Wycinaj foremką krążki z ciasta, a następnie wyłóż nimi formę do babeczek.
PIECZEMY BABECZKI
Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. W tym czasie powinny nabrać złoto-brązowego koloru.
NADZIEWAMY BABECZKI
Na dno każdej babeczki nałóż podgrzany wcześniej kajmak i posyp pokrojonymi kawałkami orzechów pekan. Podawaj na ciepło lub zimno, gdy kajmak delikatnie stężeje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5389,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
898,2 kcal
Tłuszcz
40,7 g
Węglowodany
130 g
Błonnik
1 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Zupa chrzanowa
Delikatna i szybka w przygotowaniu zupa, sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień!

Chlebek cukiniowy
Kanapki smakują lepiej, gdy sięgniesz po pieczywo domowej roboty – zwłaszcza tak pyszne, jak cukiniowy chlebek według przepisu Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Mus jabłkowy z pomarańczami
Doskonały do deserów, ciast i pieczywa. Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną
Szukasz pomysłu na pyszną sałatkę, która połączy w sobie świeżość, delikatne mięso i odrobinę słodyczy? Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną w sosie jogurtowym to idealne rozwiązanie! Jej lekka, a zarazem sycąca forma z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zrób ją razem z nami!

Czeskie ciasteczka "zlepianki
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Zielony falafel burger
Piękne i pyszne burgery z falafelami z dodatkiem świeżych ziół to idealny przepis na domowy wegański fast food. Koniecznie sprawdź, jak wspaniale smakują!