Ajwar • przepis • składniki • przygotowanie
Ajwar – pasta warzywna, wyśmienita zarówno do kanapek, jak i mięs. Przygotuj ją w domu według świetnego przepisu Darii!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 26
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA
Bakłażan kroimy w plastry. Paprykę kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ząbki czosnku w łupinach miażdżymy i również dodajemy na blachę. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy 30-45 minut.
BLENDUJEMY SKŁADNIKI AJWARU
Paprykę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą. Po 2 minutach skórka powinna łatwo odchodzić od papryki podczas obierania. Czosnek obieramy z łupinek. Bakłażan siekamy na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy i orzechy. Całość blendujemy, aż uzyskamy pastę z wyczuwalnymi kawałkami warzyw i orzechów. Pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
957,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
36,8 kcal
Tłuszcz
1,8 g
Węglowodany
4,3 g
Błonnik
1,6 g
Białko
1,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słodka pasta z pestek dyni
Wyjątkowa pasta z pestek dyni przyrządzona na słodko to świetny pomysł na śniadanie. Sprawdź, jak szybko i prosto ją zrobić!

Hummshuka
Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chili z indykiem
Gulasz w orientalnym stylu? Spróbuj chili z mnóstwem warzyw, mięsem z indyka i jogurtem kolendrowym!

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo proste, sycące i aromatyczne danie idealne na obiad. Połączenie miękkich, pieczonych ziemniaków z wyrazistą kiełbasą i aksamitnym sosem serowym to gwarancja kulinarnego sukcesu. Sprawdź, jak zrobić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Biskwity z kremem i owocami
Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!

Proste kimchi
Przygotuj proste kimchi i wyciągnij całą moc ze sfermentowanych warzyw o cudownym pikantnym smaku! Jest tak proste, że każdy będzie w stanie je zrobić.

Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
Szparagi, jajka i kozi ser – to połączenie tworzy oryginalną i smakowitą sałatkę, której musisz spróbować! Przekonaj się jakie to pyszne!