Zupa z pulpecikami z łososia • przepis • składniki • przygotowanie
To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY ŁOSOSIA
Łososia pozbawiamy skóry przy pomocy noża i kroimy w kostkę. Blendujemy drobno i przekładamy do miski.
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy do momentu zeszklenia cebuli.
DODAJEMY SKŁADNIKI DO MASY RYBNEJ
Musztardę, jajko, bułkę tartą, garść drobno posiekanego koperku i przyprawę do ryb dodajemy do masy rybnej. Całość mieszamy, a następnie dodajemy cebulę i czosnek z patelni i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
FORMUJEMY I PIECZEMY PULPECIKI
Masę formujemy w pulpeciki wielkości orzecha. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
GOTUJEMY ZUPĘ
Cebulę posiekaną w drobną kostkę, marchew pokrojoną w cienkie plasterki i seler posiekany w talarki podsmażamy w dużym garnku z dodatkiem łyżki oliwy. Całość smażymy przez 3 minuty i dodajemy bulion warzywny. Gotujemy kolejne 10 minut.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZUPY
Brokuł podzielony na różyczki i pozbawiony twardych końcówek i szpinak dodajemy do zupy.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do misek i dodajemy po łyżce śmietany i po 3 pulpety. Całość skrapiamy olejem z pestek dyni. Na wierzch ścieramy ser. Posypujemy posiekanym koperkiem i porwanymi listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2674,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
668,6 kcal
Tłuszcz
28,5 g
Węglowodany
61,2 g
Błonnik
42,8 g
Białko
42,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zakwas żytni
Przygotuj własny zakwas żytni według wskazówek Pawła Małeckiego, a później ciesz się smakiem domowego chleba!

Drożdżowe bułeczki dyniowe
Dzień najlepiej zacząć od własnoręcznie przygotowanych bułeczek dyniowych. Paweł Małecki pokaże Ci, jak je przygotować!

Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Lasagne sycylijskie
Niesamowite lasagne prosto z jednej z najbardziej słonecznych włoskich wysp, czyli Sycylii! Wypróbuj ten przepis i spróbuj, jak smakuje lasagne z gotowanym jajkiem.

Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
Aksamitne ciasto o smaku biszkoptów, orzechowo-ciasteczkowy krem i czekolada – naleśniki wg przepisu Pawła to prosty deser, który zasmakuje każdemu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czeskie ciasteczka "zlepianki
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Ciasteczka jeżyki
Urocze, kolorowe i kruche ciastka w sam raz dla młodszych członków rodziny. Wypróbuj ten przepis na błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne jeżyki i zjedz je ze smakiem!

Katsudon
Daleki Wschód nie jest wcale tak odległy. Spróbuj przepisu na katsudon i odkryj orientalne smaki w swojej kuchni.