Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą • przepis • składniki • przygotowanie
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez 12 godzin, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Marchew kroimy w talarki, seler naciowy na mniejsze kawałki, a paprykę w słupki.
DODAJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ DO ZUPY
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy marchew, seler i paprykę. Całość mieszamy. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Warzywa zalewamy wywarem. Wsypujemy komosę ryżową i gotujemy pod przykryciem przez około 12 minut.
DOPRAWIAMY ZUPĘ
Do zupy dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną kolendrę i szpinak. Mieszamy i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1277,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
159,7 kcal
Tłuszcz
3,9 g
Węglowodany
27 g
Błonnik
5,8 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie
Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.

Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
Znany aktor i komik zdradza sprawdzony przepis na kladdkakę – pyszne ciasto o szwedzkich korzeniach.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla z jajkiem i bekonem
Świetny sposób na śniadanie lub szybką przekąskę – tortille z jajkiem sadzonym w pomidorach, boczkiem i ziołowym serkiem!

Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Kaszotto to proste i bardzo smaczne danie, które zyskuje coraz więcej fanów! Przygotuj kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendra i zostań jednym z nich!

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kiełbaski w papryce
Paprykowe łódeczki z pastą z twarożku podane z kiełbaskami i owinięte plastrem boczku to oryginalny pomysł na grilla.

Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim
Carpaccio z buraków to pyszna propozycja Karola Okrasy. Dodając do niego salsę z rukoli i kozi ser otrzymasz smakowitą przekąskę.

Kurczak à la cezar
Chrupiący kurczak i sałata rzymska, doprawione sosem z ulubionej sałatki Cezar, to szybki i łatwy pomysł na obiad pełen smaku.