Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie ryżu i warzyw sprawdza się zawsze – tym bardziej warto po nie sięgnąć, by przygotować prostą i szybką zapiekankę ryżową. Jest idealna, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Spróbuj jej!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odsączamy z nadmiaru wody i odstawiamy.
PODSMAŻAMY WARZYWA I KURCZAKA
Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, aż cebula się zeszkli. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy, aż kurczak się zarumieni. Dodajemy warzywa na patelnię i dalej smażymy całość, aż będą rumiane. W tym czasie ponownie doprawiamy zawartość patelni solą i pieprzem oraz 1 szczyptą pieprzu ziołowego i 1 łyżką oregano.
SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, garść startego sera i przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i oregano.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści i zarumieni. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę, by składniki się związały. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3512,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
585,5 kcal
Tłuszcz
33 g
Węglowodany
32 g
Błonnik
1,3 g
Białko
29,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Calzone
Calzone to jedno z włoskich, klasycznych dań, które zyskało międzynarodową sławę. Tę pyszną alternatywę dla klasycznej pizzy przepełnioną aromatycznym nadzieniem można z łatwością przygotować w zaciszu własnej kuchni. Odkryj z nami historię tego wyjątkowego dania!

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!

Sałatka włoska Panzanella
Włoskie sałaty stanowią osobne dania, którymi spokojnie można się najeść. Proste, minimalistyczne sałaty z wysokiej jakości składników wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z najbardziej znanych i lubianych rodzajów włoskich sałatek jest tradycyjna, toskańska Panzanella. W tym artykule zdradzimy Ci nie tylko przepis, ale także historię powstania tej pysznej kompozycji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
Co wrzucić na ruszt? Zamiast tego, co zwykle, warto odkryć nowe smaki! Zrób grilla na dziko i wrzuć na ruszt mięso z jelenia z pieczarkami i ziemniakami!

Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
Szybki pomysł na wykwintną kolację dla dwojga lub propozycja na eleganckie przyjęcie – łosoś w kompozycji ze szparagami.

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami
Czeka Was prawdziwa uczta! Delikatna tarta na bazie ciasta francuskiego, świeże pomidorki koktajlowe i włoskie sery. Czego chcieć więcej? Sprawdźcie ten pełen rozmaitych smaków przepis Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Serowe ciasteczka cytrynowe
Przepyszne ciasteczka cytrynowe, które kryją w sobie wyjątkową niespodziankę w postaci sera. To idealny pomysł na słodką przekąskę w wiosenny dzień i nie tylko!

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!

Pieczony pstrąg z sosem maślanym
Delikatny, pieczony pstrąg podany z aromatycznym sosem maślanym z dodatkiem papryki, czosnku, skórki z cytryny i świeżej natki pietruszki. Skuś się na to wyjątkowe danie, które zachwyca podaniem i smakiem.