Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami • przepis • składniki • przygotowanie
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI
w skórkach dokładnie umyj, osusz i ugotuj lub upiecz w mundurkach.
ODSTAW DO
przestudzenia.
PRZYGOTUJ TARKĘ MOŹDZIERZ
blachę z pergaminem naczynie żaroodporne praskę do ziemniaków Karczochy i kapusta Karczochy wyjmujemy z zalewy, polewamy oliwą, posypujemy połową skórki startej z limonki.
SMAŻYMY NA PATELNI
z oliwą do mocnego zrumienienia.
PRZEKŁADAMY NA
talerz.
W GARNKU Z
oliwą szklimy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem.
DODAJEMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ
posiekaną w kostkę, smażymy 3-4 minuty do zeszklenia.
DOPRAWIAMY SOLĄ, BIAŁYM
pieprzem oraz drugą połową skórki z limonki.
DODAJEMY POSIEKANĄ KAPUSTĘ
kiszoną wraz z sokiem i wino.
REDUKUJEMY DO ODPAROWANIA
alkoholu.
DODAJEMY MASŁO, SUSZONĄ
kolendrę w ziarnach roztartą w moździerzu, pieprz, drobno posiekaną papryczkę, mieszamy i dusimy około 5-6 minut.
DODAJEMY ŚWIEŻĄ POSIEKANĄ
kolendrę.
DORSZ UMYTE I
osuszone filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem.
SKRAPIAMY OLIWĄ, POSYPUJEMY
skórką z limonki oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki.
NA WIERZCH UKŁADAMY
kilka gałązek kolendry.
WYKŁADAMY RYBĘ NA
blaszkę wyłożoną pergaminem i polaną oliwą.
PIECZEMY 10 MINUT
w temp.
210-220°C (JEŚLI PO
delikatnym naciśnięciu mięso ryby rozdziela się na kawałki – dorsz jest upieczony).
PURÉE ZIEMNIACZANE WYSTUDZONE
ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę.
MLEKO, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ,
sól oraz pieprz zagotowujemy.
DODAJEMY CZĘŚĆ ZIEMNIAKÓW
i mieszamy do całkowitego połączenia.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ
ziemniaków, dodajemy masło i gotując mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
wykładamy kolejno kapustę, upieczonego dorsza (rozdzielamy go na mniejsze kawałki).
NA WIERZCH KŁADZIEMY
nieregularnie purée ziemniaczane i pieczemy całość 15 minut w temp.
250°C (Z FUNKCJĄ
grillowania od góry).
MIESZAMY RAZEM WSZYSTKIE
składniki sosu.
KARCZOCHY I RZODKIEWKI
pokrojone w talarki polewamy oliwą z oliwek.
WYKŁADAMY JE NA
wierzch gotowej zapiekanki.
DEKORUJEMY LISTKAMI KOLENDRY
i podajemy z sosem z czarnych oliwek.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2580,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
645,0 kcal
Tłuszcz
47,6 g
Węglowodany
46,8 g
Błonnik
14,4 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hiszpańskie albondigas
Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.

Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym
Wegetariańska wersja klasycznych lasagne z sosem beszamelowym zrobionym z dyni i niezwykle aromatycznym szpinakowym twarogiem. Spróbuj, jak smakuje jesień!

Risotto in bianco
Minimalna ilość składników i perfekcyjne wydobycie z nich wszystkich aromatów i smaków? Takie właśnie jest risotto in bianco. Wypróbuj ten przepis i daj się zaskoczyć doskonałej kulinarnej przygodzie w stylu włoskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową
Czy przed żołądek można trafić do serca? Karol z pomocą swojego gościa i zupy krem z batatów i marchewki udowadnia, że tak!

Smażona ryba na purée z groszku
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!

Wegańskie makiełki
Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab na kanapki — przepis na pieczony schab na kanapkę
Domowy schab pieczony to doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin – pełna smaku, aromatyczna i pozbawiona zbędnych dodatków. Sięgnij po ten przepis i ciesz się pysznym, soczystym pieczonym schabem.

Ciasto makowa panienka
Zrób wyśmienite bezglutenowe ciasto na bazie biszkoptu makowo-kokosowego z dodatkiem mączki migdałowej, kremu waniliowego oraz konfitury z czarnej porzeczki. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.