Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
Moździerz Tarkę o grubych oczkach Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg) Przygotuj wcześniej: Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie.
MIĘSO MIĘSO MIELONE
solimy, doprawiamy białym mielonym pieprzem i smażymy na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor.
LEKKO PRZYSMAŻONE DZIELIMY
na patelni za pomocą łopatki na mniejsze kawałki, następnie mięso dobrze przesmażamy.
USMAŻONE MIĘSO DOPRAWIAMY
roztartym w moździerzu kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu.
TAK PRZYGOTOWANE, PRZEKŁADAMY
do naczynia.
SOS BESZAMEL (ZASMAŻKA)
Do garnka dodajemy masło i mąkę, gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
DODAJEMY 2 POSIEKANE
ząbki czosnku oraz dużą szczyptę majeranku i mieszamy.
PODGRZEWAMY 2-3 MINUTY,
dodajemy mleko i ponownie mieszamy.
NA KOŃCU DOSYPUJEMY
biały mielony pieprz.
CUKINIA NA PATELNI,
na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego.
SMAŻYMY POSIEKANĄ W
kostkę cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku.
MARCHEW I PIETRUSZKĘ
obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
PIETRUSZKĘ SIEKAMY.
DO CEBULI I
czosnku dodajemy marchew, pietruszkę i szczyptę majeranku.
PRZESMAŻAMY, DODAJEMY NIEWIELKĄ
ilość wody i ponownie podduszamy ok. 5 MINUT.
DODAJEMY PRZESMAŻONE MIĘSO
i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ ŁĄCZYMY Z
pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sosem i odparowujemy przez mniej więcej 10 minut.
NASTĘPNIE DODAJEMY 1
łyżkę mąki, mieszamy i chwilę smażymy.
UGOTOWANĄ KASZĘ GRYCZANĄ
przesypujemy do naczynia, na kaszę wylewamy sos beszamel i wysypujemy posiekaną natkę pietruszki. WSZYSTKO RAZEM DOKŁADNIE: mieszamy.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
soli i pieprzu oraz 3-4 żółtka jajek. MIESZAMY NA JEDNOLITĄ: masę.
CUKINIE MYJEMY I
kroimy w plastry o grubości ok.
1-1,5 CM, MARYNUJEMY
olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
MIESZAMY CAŁOŚĆ.
PRZESMAŻAMY NA PATELNI,
na lekko brązowy kolor. NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY CUKINIĘ: na talerz.
CZYSTE NACZYNIE ŻAROODPORNE
smarujemy dokładnie olejem rzepakowym.
PODSYPUJEMY MĄKĄ, WYKŁADAMY
kaszę na dno naczynia żaroodpornego.
NA KASZĘ WYKŁADAMY
pierwszą część sera pokrojonego w paseczki, na ser wykładamy mięso z warzywami.
NA MIĘSO WYKŁADAMY
pokrojone plastry cukinii.
PLASTRY CUKINII POSYPUJEMY
serem wędzonym, pokrojonym w paseczki.
CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO
piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 20-30 minut.
JAK PODAWAĆ PO
wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypujemy ją serem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5791,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1447,8 kcal
Tłuszcz
81,3 g
Węglowodany
99,2 g
Błonnik
15,4 g
Białko
85 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowana indyczka
Indyczka w nowoczesnym wydaniu pachnie limonką i tymiankiem! Poznaj świąteczny przepis Darii.

Deser lodowy z owocami
Połączenie lodów z sezonowymi owocami, to przepis na prosty i smakowity deser, który zrobisz w 10 minut. Dasz się skusić?

Zupa porowo-ziemniaczana
Pyszna zupa krem z ziemniaków i pora z pesto paprykowym i serem wędzonym – wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nasi goreng - smażony ryż
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, aromatyczne i pełne smaku danie z patelni, nasi goreng to propozycja idealna dla ciebie! Indonezyjski nasi goreng zachwyca połączeniem różnorodnych przypraw, warzyw i dodatków. Jak zrobić ten niesamowicie pyszny smażony ryż? Odkryj nasz sposób!

Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
Jesteś miłośnikiem tradycyjnych pączków? Wypróbuj przepis Pawła i przygotuj je samodzielnie w domu! Krem budyniowy i cukier trzcinowy dodają im słodkości.

Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.

Truskawkowe eklerki
Deser z francuskiej cukierni w Twoim domu? Tak! Przygotuj eklerki z Pawłem Małeckim i jego gośćmi!

Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!