Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY AMARANTUS
Amarantus zagotowujemy z passatą pomidorową i bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut, a następnie pozostawiamy jeszcze na 5-10 minut do spęcznienia.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Smażymy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 3-4 minuty – obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Tuńczyka dobrze osączamy. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Łączymy z tuńczykiem i smażonymi warzywami, doprawiamy do smaku.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Do amarantusa dodajemy 75 g startego na tarce sera i zioła. Mieszamy oraz doprawiamy do smaku. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania i dodajemy warzywa z tuńczykiem. Dokładnie mieszamy pozostały ser, jajka, śmietanę i mleko, doprawiamy solą i pieprzem i rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 40 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3141,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
785,4 kcal
Tłuszcz
41,2 g
Węglowodany
48,8 g
Błonnik
51,3 g
Białko
51,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytrusowy pieczony leszcz
Wypróbuj przepis na doskonałą rybę w cytrusowej marynacie! Świetny pomysł na szybki obiad!

Odwrócona tarta z kiełbasą
Ciekawa, prosta i pyszna! Odwrócona tarta z kiełbasą to sposób na szybki obiad. Przygotuj ją według przepisu Kingi!

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak gong bao
Kurczak gong bao to klasyczne danie kuchni chińskiej, które łączy w sobie wyrazistą ostrość, delikatną słodycz i wyjątkowy, głęboki aromat orzechów. Przygotowanie tej potrawy w domu to doskonały sposób na wprowadzenie egzotycznych smaków do swojej kuchni i zachwycenie bliskich niebanalnym obiadem. Odkryj ten niesamowity przepis!

Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem
Sycąca i lekka jednocześnie! Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem kritharaki jest tak pyszna, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu. Wypróbuj przepis Karola!

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!

Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.