Ciasto miodowe z orzechami pekan • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Miód podgrzewamy w rondlu. Jajka ubijamy, dolewając ciepły miód. Do ubitych jajek dodajemy rozpuszczone masło. Dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia mieszamy i również dodajemy do ciasta. Orzechy pekan dokładnie mielemy i dosypujemy do masy. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Rozkładamy równomiernie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C na 15-17 minut.
KARMELIZUJEMY ORZECHY
Na patelni rozpuszczamy miód i wsypujemy posiekane orzechy pekan. Karmelizujemy je około 2 minut. Po upływie wskazanego czasu ciasto wyciągamy z piekarnika. Na wierzchu układamy skarmelizowane orzechy i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM MIODOWY
100 ml śmietanki zagotowujemy w tym samym rondlu, w którym wcześniej zagotowywaliśmy miód. Do śmietanki dodajemy sporą łyżkę miodu. Żelatynę namaczamy i dodajemy do śmietanki z miodem. Kiedy się rozpuści, dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy wszystkie składniki się połączą, odstawiamy na bok do wystudzenia. 500 ml śmietanki ubijamy. Odpinamy obręcz blaszki, na której piekło się ciasto, ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Górną część ciasta odkładamy. Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie i nakrapiamy nim biszkopt. Z powrotem przypinamy obręcz blaszki. Gdy masa delikatnie przestygnie (nie wystudzajmy jej do końca, żeby masa się nie zestaliła), dodajemy do niej serek mascarpone i bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem równomiernie rozkładamy na spodzie ciasta, przykrywamy drugą częścią z orzechami. Wkładamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Gotowe ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8738 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
436,9 kcal
Tłuszcz
33,2 g
Węglowodany
32,2 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!

Chlebek bananowy z tahini
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!

Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
Oryginalne ciasteczka sprawią radość dzieciom oraz fanom piłki nożnej! Wykorzystaj również inne formy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piernik z marchwi
Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!

Tarta z burakiem
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!

Czekoladowy pudding z croissantów
Słodkie maślane rogaliki w nietypowej odsłonie to pomysł na pyszne śniadanie. Z nim rozpoczniesz dobrze każdy dzień!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pad thai z kurczakiem
Masz ochotę na szybkie, aromatyczne danie z orientalną nutą? Pad thai z kurczakiem to propozycja idealna dla ciebie! Egzotyczne połączenie różnych smaków i struktur — tego koniecznie musisz spróbować. Poznaj nasz sposób na bajeczny pad thai!

Makaroniki nadziewane czekoladą
Małe makaroniki i pyszna czekolada to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Skusisz się?

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!