Wigilijna zupa rybna • przepis • składniki • przygotowanie
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY SKŁADNIKI NA WYWAR RYBNY
Resztki ryb (np. grzbiety z ośćmi, łby) skrapiamy olejem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włoszczyznę (seler, marchew, pietruszkę, por) i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i układamy obok ryb.
MARYNUJEMY RYBĘ
Filety rybne kroimy w dość dużą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek, mielony imbir, pieprz i olej, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania wywaru.
GOTUJEMY WYWAR
Podpieczone składniki wywaru przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, mielony imbir, słodką i ostrą paprykę i suszone grzyby. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 1-2 godziny od momentu zagotowania.
GOTUJEMY ZUPĘ
Gotowy wywar przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach do osobnego garnka. Grzyby wyławiamy i odkładamy. Wywar doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie: ponownie dodajemy mielony imbir i ostrą papryką.
ZAPRAWIAMY ZUPĘ
Śmietankę łączymy w naczyniu z octem i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, a następnie hartujemy, dodając do niej ok. 2-3 łyżek gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Zagotowujemy. Wyłączamy ogień.
DODAJEMY RYBĘ I PODAJEMY ZUPĘ
Do zaprawionej zupy dodajemy zamarynowaną rybę. Czekamy ok. 1 minuty i przelewamy zupę do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy świeżą pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2581,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
322,7 kcal
Tłuszcz
14,4 g
Węglowodany
30,1 g
Błonnik
19,2 g
Białko
19,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.

Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
Domowe bułeczki, prażona cebulka i sos musztardowy. Poznaj przepis na idealne wegańskie hot dogi według pomysłu Kingi Paruzel!

Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naleśniki à la Raffaello
Mleczko i wiórki kokosowe, biała czekolada i migdały! Jeśli to Twoje ulubione smaki, koniecznie przygotuj najnowszy przepis Pawła Małeckiego!

Syrniki
Pożywne, słodkie placuszki z twarogu inspirowane kuchnią ukraińską to wspaniały pomysł na sycące śniadanie na słodko. Spróbuj, jakie są pyszne, i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami!

Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
Taki prezent ucieszy obdarowaną osobę potrójnie: jest estetyczny, zrobiony przez Ciebie i rozgrzewa w najchłodniejsze zimowe dni. Podziel się z bliskimi jadalnym podarunkiem: gorącą czekoladą w słoiczku!