Wegańskie hot dogi z soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotowane z soczewicy wegańskie kiełbaski w połączeniu z pysznymi dodatkami z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom fast foodu i nie tylko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA HOT DOGI
Soczewicę gotujemy w wodzie z liściem laurowym przez ok. 10 minut, aż będzie miękka. Następnie ją odcedzamy i wyrzucamy liść laurowy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odkładamy na sito, aby odcedzić ją z nadmiaru wody.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawę do mięsa. Całość smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy mocno odciśniętą cukinię i smażymy składniki przez ok. 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KIEŁBASKI
Przesmażone składniki i soczewicę dodajemy do kielicha blendera i miksujemy je przy użyciu trybu pulsacyjnego, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę i płatki owsiane i powtarzamy czynność.
CHŁODZIMY KIEŁBASKI
Masę studzimy. Następnie formujemy z niej kiełbaski, które zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 30 minut w lodówce.
GRILLUJEMY KIEŁBASKI
Schłodzone kiełbaski odwijamy z folii spożywczej i grillujemy posmarowane oliwą.
PODAJEMY HOT DOGI
Bułki grillujemy, aż nabiorą lekko złotego koloru. Korniszony kroimy w plasterki. Do każdej bułki wkładamy po kiełbasce, dodajemy plastry korniszonów, prażoną cebulkę, ketchup i musztardę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1530,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
382,7 kcal
Tłuszcz
8,9 g
Węglowodany
60,4 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
Poznaj przekąskę w stylu amerykańskim podawaną na festiwalach i jarmarkach – funnel cakes! To świetny sposób, by urozmaicić słodkie menu na tłusty czwartek!

Skrzydełka z piekarnika w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!

Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody domowe w dwóch smakach
Poznaj przepis na lody z ciasteczkami „Neo”, a także z masłem orzechowym! A Paweł Małecki wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak zmrozić lody w 12 minut!

Sernik Izaura
Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!

Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!