Wegańskie hot dogi w domowych bułkach • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe bułeczki, prażona cebulka i sos musztardowy. Poznaj przepis na idealne wegańskie hot dogi według pomysłu Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁKI DO HOT DOGÓW
W misce mieszamy drożdże, cukier i ¼ szklanki ciepłego napoju sojowego. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodajemy resztę napoju sojowego i olej. Dodajemy sól i stopniowo mąkę. Mieszamy, następnie wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
PRZYGOTOWUJEMY PRAŻONĄ CEBULKĘ
Na patelnię wlewamy dużą ilość oleju. Do woreczka strunowego wsypujemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy mąkę. Zamykamy woreczek i dobrze mieszamy. Cebulę wrzucamy na oliwę. Prażymy na wolnym ogniu, aż będzie złota. Następnie wyciągamy ją łyżką cedzakową i dobrze odsączamy na ręczniku papierowym.
PIECZEMY BUŁKI
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 4 części i każdej z nich nadajemy podłużny kształt, przypominający bułkę do hot dogów. Bułeczki odkładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wegańską śmietanę łączymy z musztardą Dijon i doprawiamy pieprzem.
SKŁADAMY HOT DOGI
Wegańskie kiełbaski kładziemy na suchą patelnię i grillujemy. Ogórki kroimy w talarki. Bułki przekrawamy wzdłuż, aby utworzyła się kieszonka. Do środka wkładamy kiełbaskę, nakładamy sos, układamy ogórka, kapustę i posypujemy obficie prażoną cebulką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2405,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
601,4 kcal
Tłuszcz
19,3 g
Węglowodany
80,5 g
Błonnik
27,1 g
Białko
27,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.

Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem
Chicken pot pie to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze — delikatne mięso z kurczaka, kremowy sos oraz chrupiące, złociste ciasto. Czego chcieć więcej? Nie czekaj i zrób wraz z nami to ulubione danie Amerykanów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!

Wiosenny dip rzodkiewkowy z chrupiącymi warzywami
Chrupiące warzywa pokrojone w słupki z kremowym dipem twarogowym to idealna przekąska na wiosenne spotkania! Proste, pyszne i pełne koloru!