Wegańskie bajgle buraczane • przepis • składniki • przygotowanie
Bajgle buraczane cudownie delikatne, puszyste i o pięknym kolorze. Każdemu wyjdą idealnie! Aby od razu się w nich zakochać, wystarczy spróbować!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę pszenną, oliwę, sól oraz zaczyn przekładamy do misy robota i wyrabiamy przez 10 minut za pomocą haka. Ciasto musi być jednolite i gładkie.
ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
FORMUJEMY BAJGLE
Ciasto ponownie wyrabiamy przez ok. minutę po wyjęciu z misy. Formujemy bajgle: odrywamy od całości kawałek ciasta i formujemy z niego kulkę o wielkości mandarynki. W środek wciskamy palec, aby powstała duża, charakterystyczna dla bajgla dziurka.
SMARUJEMY BAJGLE I ODSTAWIAMY DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA
Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mleko mieszamy z syropem klonowym w niewielkiej miseczce. Smarujemy bajgle i posypujemy jasnym oraz ciemnym sezamem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
PIECZEMY BAJGLE
Bajgle pieczemy ok. 20 minut w piekarniku z funkcją grzania góra-dół rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2034,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
290,6 kcal
Tłuszcz
4,8 g
Węglowodany
54,3 g
Błonnik
9,3 g
Białko
9,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kalafior słodko-kwaśny
Kalafior? Tym razem mu się upiecze! Wypróbuj przepis Darii na pieczony kalafior z sosem słodko-kwaśnym!

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!

Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!

Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
Ziemniaczano-kabanosowe ruloniki ze szpinakiem po upieczeniu stają się tak chrupiące, że trudno się im oprzeć. Szybko znikną z sylwestrowego stołu, więc lepiej przygotuj ich dla gości nieco więcej – na zapas!

Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
Kurczak z warzywami to zawsze dobry pomysł na obiad. Wypróbuj ten przepis i zrób coś naprawdę pysznego dla siebie i swoich bliskich!