Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Pizza z grilla smakuje najlepiej: ma dymny aromat i zawsze pięknie się wypiecze! Warto poświęcić trochę czasu na wyrobienie własnego ciasta. Cała reszta jest już ekspresowa. A karczochy i szpinak to połączenie składników, do którego będziecie wracać!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W dużej misce mieszamy drożdże z letnią wodą i cukrem. Odstawiamy na kilka minut, by zaczęły pracować.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD
Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
WYRABIAMY CIASTO
Ciasto na spód wyrabiamy w robocie wielofunkcyjnym z końcówką haka lub ręcznie ok. 10 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji.
ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Blachę smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na ok. 4-5 części, z których formujemy w dłoniach kulki. Każdą kulkę delikatnie smarujemy oliwą i układamy na blasze, zachowując odstępy.
PIECZEMY SPODY PIZZY I WYKŁADAMY DODATKI
Kulki wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy kolejno na blacie delikatnie oprószonym mąką tak, by uzyskać okrągłe placki. Placki wykładamy kolejno na ruszt rozgrzanego grilla, bezpośrednio nad ogień.
GRILLUJEMY I PODAJEMY PIZZĘ
Zamykamy pokrywę grilla i pieczemy pizzę ok. 5 minut, aż ciasto się wypiecze, a ser rozpuści. Przed podaniem dekorujemy pizzę świeżą bazylią i orzechami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2890,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
361,3 kcal
Tłuszcz
11,4 g
Węglowodany
56,7 g
Błonnik
9,8 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!

Ciasto marchewkowe fit - wege i bezglutenowe
Ciasto wege i bezglutenowe może być onieśmielające, ale na pewno nie jest takie dla Pawła Małeckiego! Wypróbuj ten świetny przepis na ciasto marchewkowe bez nabiału, z wyjątkowym kremem z orzechów nerkowca.

Słodka pasta z pestek dyni
Wyjątkowa pasta z pestek dyni przyrządzona na słodko to świetny pomysł na śniadanie. Sprawdź, jak szybko i prosto ją zrobić!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek z kremem pistacjowym
Mazurek to klasyczny wypiek na Wielkanoc, ale ten z przepisu Oli jest wyjątkowy, bo bezglutenowy i pistacjowy! Sprawdź, jak smakuje to oryginalne połączenie.

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!

Kruche miodowe ciasteczka
Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto alla carbonara
Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!

Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
Idealny dip na każdą imprezę? To musi być dip z fety! Ten puszysty krem w stylu greckim nie ma sobie równych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naprawdę wielu przekąsek, a także jako samodzielne danie.

Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.