Wegańska kapusta faszerowana • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DRĄŻYMY KAPUSTĘ
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści – 1 liść odkładamy do późniejszego wykorzystania. Usuwamy z niej twardy głąb: w tym celu obkrawamy głąb dookoła, wyjmujemy go z główki, a następnie wycinamy resztki głąba za pomocą noża lub wyjmujemy je za pomocą łyżki.
NACIERAMY KAPUSTĘ OLIWĄ
Wydrążoną kapustę nacieramy w środku i na zewnątrz ok. 2 łyżkami oliwy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Arkusz folii powinien być odpowiednio duży, by w jego brzegi owinąć kapustę przed pieczeniem.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, łodygi selera pokrojone na mniejsze kawałki (razem z liśćmi) i czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Smażymy ok. 2 minut.
FASZERUJEMY KAPUSTĘ
Wydrążoną kapustę obficie wypełniamy farszem. Farsz dociskamy, by jak najlepiej wypełnił warzywo. Otwór domykamy liściem kapusty. Główkę w całości owijamy folią aluminiową.
PIECZEMY I PODAJEMY KAPUSTĘ.
Kapustę pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec pieczenia odsuwamy folię na boki, by kapusta zarumieniła się z wierzchu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1621,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
405,5 kcal
Tłuszcz
17,8 g
Węglowodany
43,2 g
Błonnik
13,3 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makowiec z jabłkami
Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!

Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.

Pożywny koktajl truskawkowy
Weź odrobinę truskawek, mleko, miód oraz płatki owsiane i w mgnieniu oka przygotuj mleczno-owocowy koktajl! Pychota!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab w sosie własnym
Poszukujesz pomysłu na prosty, domowy obiad? Spróbuj zrobić schab w sosie własnym z naszego przepisu. Kruche, aromatyczne mięso podaj z ulubionymi dodatkami i smaczny posiłek dla całej rodziny jest gotowy! Poznaj nasz sposób na idealny schab w sosie własnym.

Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!

Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!
Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.