Walentynkowe serduszka • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały słodki prezent dla ukochanej osoby! Ciasteczka w kształcie serduszek!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA
ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i obierz ze skorupek.
ŻÓŁTKA ODDZIEL OD
białek i przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach lub bardzo drobno posiekaj i rozdrobnij za pomocą ostrza noża.
CIASTO KRUCHE WSZYSTKIE
składniki zagniatamy.
ODSTAWIAMY DO LODÓWKI
na około godzinę.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO NA
grubość 3-4 mm, wycinamy serduszka i nakłuwamy je widelcem.
MASA KOKOSOWA UMIESZCZAMY
wszystkie składniki w garnku i prażymy je przez 6 minut na małym ogniu (do momentu ścięcia białka).
PRZESTUDZONĄ MASĘ KOKOSOWĄ
wyciskamy ze szprycy na kruche serduszka po ich obwodzie.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez około 12 minut.
GALARETKA MALINOWA ŻELATYNĘ
moczymy w wodzie.
MALINY ODPAROWUJEMY W
garnku na niewielkim ogniu, dodajemy cukier.
ZDEJMUJEMY GARNEK Z
palnika i dodajemy namoczoną żelatynę.
MIESZAMY DO ROZPUSZCZENIA
żelatyny.
LEKKO GĘSTNIEJĄCĄ GALARETKĘ
wylewamy na upieczone, przestudzone kruche serduszka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5300 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
265 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
35,5 g
Błonnik
3,8 g
Białko
3,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
Kusząca nie tylko smakiem, ale również zapachem i barwą, sycąca zupa łącząca pyszne pomidory z aromatem pietruszki.

Kopiec kreta
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.

Kajzerki z warzywami
Tradycyjna pszenna bułeczka wypełniona pikantnym, warzywnym farszem. Pyszny pomysł na prostą, a zarazem sycąca przekąskę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską
Sylwester to idealny moment, aby zaskoczyć gości różnorodnymi sałatkami. Aromatyczna sałatka z dodatkiem tuńczyka i kapusty na pewno zrobi piorunujące wrażenie. Przygotuj sałatkę według naszego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!

Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem
Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Spróbuj przygotować soczyste grillowane piersi kurczaka z dodatkiem perłowej kaszy kuskus wymieszanej ze szpinakiem i brokułami.

Placki ziemniaczane zapiekane z francuskim serem
Placki ziemniaczane z ostrą papryczką, słodkimi powidłami i aromatycznym francuskim serem. To wspaniały pomysł na danie w stylu francuskim, które zachwyci smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem sułtański ze świeżymi owocami
Wyjątkowy, klasyczny deser, który od lat święci triumfy w polskich kawiarniach. Dowiedz się, jak prosto przygotować go w zaciszu domowej kuchni, i wypróbuj przepis Pawła!

Budyń waniliowy z jabłkami
Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!

Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!