Trufle z wróżbą • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE PRALIN
Owoce lasu blendujemy i przecieramy przez sito. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy syrop z agawy i przetarte owoce. Zagotowujemy całość, co jakiś czas mieszając. Czekoladę kruszymy. Bazę ganaszu zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści (bez mieszania). Gdy czekolada stanie się miękka, mieszamy składniki. Jeśli nie uzyskamy jednolitej, gładkiej masy, miksujemy. Nadzienie przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY KORPUSY PRALIN
Czekoladę rozpuszczamy itemperujemy. Czekoladę przelewamy do foremek do pralin, a jej nadmiar wykładamy delikatnie na papier do pieczenia. Formy wypełnione czekoladą i odwrócone do góry dnem odkładamy na papier do pieczenia, aż czekolada zastygnie (czekoladę, którą wylejemy na papier, możemy ponownie poddać temperowaniu i wykorzystać za chwilę).
NADZIEWAMY TRUFLE GANASZEM
Z papieru do pieczenia robimykorneti wypełniamy go przestudzonym ganaszem. Ganasz szprycujemy do połowy przygotowanych korpusów, napełniając je nie do pełna. Obie formy (wypełnioną ganaszem i pustą) wstawiamy do lodówki i chłodzimy, aż ganasz się zestali.
SKLEJAMY TRUFLE
Połówki trufli (korpusy) wyjmujemy z foremek. W pustych korpusach umieszczamy karteczki z wróżbami. Ranty korpusów maczamy w czekoladzie, którą poddaliśmy temperowaniu, i sklejamy ze sobą połówki pralin.
DEKORUJEMY PRALINY
Sklejone trufle maczamy w czekoladzie poddanej temperowaniu i obtaczamy w posiekanych orzechach. Gotowe trufle zawijamy w złotka i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3658 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
182,9 kcal
Tłuszcz
12,0 g
Węglowodany
16,4 g
Błonnik
2,2 g
Białko
2,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trifle bananowo-czekoladowy
Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!

Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
Kruche mięso królika to idealny pomysł na obiad. W połączeniu z białym winem i kremowym sosem smakuje wybornie.

Sos pieczarkowy
Pyszny i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy to idealny dodatek do ryb i dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!

Dżem z włoskich śliwek
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!

Tarta razowa z botwinką i kozim serem
Dietetyczna tarta z dodatkiem botwinki, cukinii i koziego sera. Łagodny smak warzyw idealnie komponuje się ze słonym smakiem sera.