Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan” • przepis • składniki • przygotowanie
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
JEŚLI: przechowujesz masło orzechowe w lodówce lub w innym chłodnym miejscu, wyjmij je z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
PRZYGOTUJ FORMĘ O
średnicy 20 cm Biszkopt czekoladowy Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zachowujemy) i ubijamy z cukrem na puszystą masę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA, UBIJAMY
i przesiewamy do masy mąkę, mączkę ziemniaczana, proszek do pieczenia i kakao.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY,
dodajemy olej i wodę.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w temp.
170°C (Z TERMOOBIEGIEM)
lub 180°C (bez termoobiegu).
SPRAWDZAMY PATYCZKIEM, CZY
ciasto jest upieczone. STUDZIMY.
PONCZ DO NASĄCZENIA
Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
OD MOMENTU ZAGOTOWANIA
gotujemy jeszcze 30-40 sekund. STUDZIMY I DODAJEMY: alkohol.
ORZECHY SOLONE W
karmelu Na suchej patelni karmelizujemy cukier.
GDY NABIERZE ZŁOTEGO
koloru, bardzo ostrożnie wlewamy wodę.
CHWILĘ GOTUJEMY, DODAJEMY
orzeszki, dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
ORZECHY W KARMELU
pieczemy w temp.
180°C OKOŁO 15-20
minut (na złoty kolor).
KREM Z MASŁA
orzechowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
CAŁY CZAS MIKSUJĄC,
stopniowo dodajemy masło orzechowe (wcześniej dokładnie wymieszane widelcem).
WYSTUDZONY BISZKOPT PRZECINAMY
na 3 równe blaty, wierzchnią warstwę wyrównujemy.
WSZYSTKIE BLATY NAKRAPIAMY
ponczem, za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na każdy biszkopt.
ZE WSZYSTKICH WARSTW
składamy tort.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
orzechy w karmelu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7470,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
622,5 kcal
Tłuszcz
43,0 g
Węglowodany
48,7 g
Błonnik
10,3 g
Białko
10,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
Kwintesencja kuchni w stylu amerykańskim - pieczone skrzydełka w doskonałym słodko-ostrym sosie.

Wegańskie hot dogi lodowe
Hot dogi i lody w jednym? Wypróbuj nasz przepis na wegańskie hot dogi lodowe. Słodkie i wytrawne w jednym!

Wegańskie hot dogi z soczewicy
Przygotowane z soczewicy wegańskie kiełbaski w połączeniu z pysznymi dodatkami z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom fast foodu i nie tylko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z kremem katalońskim
Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.

Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
Nie w każdym domu gości na święta, ale gdy ją przygotujesz i spróbujesz – na pewno będzie już zawsze gościć u Ciebie! Kutia w zapiekanych jabłkach – brzmi smacznie, a to dopiero początek!

Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
Wypróbuj przepis na deser z oryginalnym połączeniem czekolady, boczku i curry.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Cytrynowiec
Cytrynowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Delikatny biszkopt w połączeniu z aksamitną masą budyniową i orzeźwiającą pianką cytrynową tworzy harmonijny smak, któremu trudno się oprzeć. Przygotuj to bajecznie pyszne ciasto wraz z nami!