Torcik wiśniowy • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT
Białka ubijamy na pianę, podczas tego stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 30-35 minut, aż nabierze złotego koloru. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY PONCZ DO NASĄCZANIA
Wodę z cukrem oraz sokiem z cytryny zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ponczu wlewamy wiśniówkę.
PRZYGOTOWUJEMY WIŚNIE W ŻELU
Żelatynę zalewamy 50 ml wody. Do garnka wsypujemy umyte i wydrylowane wiśnie, wlewamy wino, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy namoczoną żelatynę. Gdy wiśnie zmiękną, z mąki ziemniaczanej i pozostałych 50 ml wody robimy zawiesinę i wlewamy do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowane wiśnie w żelu dzielimy na dwie części.
PRZYGOTOWUJEMY MUS
Żelatynę namaczamy w 50 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka zagotowujemy z nasionkami z laski wanilii. Do gorącego mleka dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i stopniowo łączymy z wcześniej przygotowaną masą z białej czekolady (małymi porcjami dodając śmietankę do masy).
PRZEKŁADAMY BISZKOPT WIŚNIAMI
Wystudzony biszkopt wyrównujemy, ścinając z niego górną warstwę. Umieszczamy go w czystej tortownicy (w której był pieczony). Za pomocą pędzla skrapiamy biszkopt ponczem. Na środku biszkoptu rozkładamy pierwszą warstwę wiśni w żelu, pozostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
DODAJEMY MUS
Wyjmujemy z lodówki, przygotowujemy mus waniliowy z białą czekoladą, a następnie przekładamy go na biszkopt z wiśniami. Dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-1,5 godziny do całkowitego zestalenia się musu. Gdy mus będzie zestalony, układamy na nim ponownie wiśnie, pozostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Czekoladę mleczną grubo siekamy i posypujemy nią krawędź tortu. Dekorujemy świeżymi wiśniami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4279,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
356,6 kcal
Tłuszcz
14,8 g
Węglowodany
46,6 g
Błonnik
5,6 g
Białko
5,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.

Kulki mocy z miechunką
Słodko-gorzkie kulki kokosowe z miechunką to idealna przekąska o każdej porze! Są proste w przygotowaniu i pyszne! Musisz ich spróbować!

Schab pieczony w rękawie
Jeśli szukasz przepisu na soczyste, aromatyczne mięso, schab pieczony w rękawie to idealna propozycja dla Ciebie. Dzięki pieczeniu w rękawie schab zachowuje swoją naturalną wilgotność, a przyprawy doskonale się wchłaniają, nadając mu wyrazisty smak i aromat. Poznaj nasz przepis na schab pieczony w rękawie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makowe ślimaczki
Tym razem Paweł w swojej cukierni zwija pyszne ślimaczki. Jest słodko i makowo!

Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!

Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!

Kaczka w czerwonym winie i powidłach
Mięso połączone ze słodkim sosem na bazie powideł śliwkowych. Kompozycja smaków inspirowana staropolską tradycją.

Pity z falafelami
Domowe chlebki pita, aromatyczny falafel z ciecierzycy i orzeźwiająca sałatka z ogórków – to świetny pomysł na obiad w stylu orientalnym!