Terrina z łososia z serem feta • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. W wersji z delikatnym łososiem i słonym serem jest przepyszna!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE FOREMKĘ WYKŁADAMY
folią spożywczą.
PLASTRY ŁOSOSIA UKŁADAMY
w taki sposób, by zakrywały boki oraz spód formy.
TWAROŻEK, SER FETA,
majonez, skórkę startą z cytryny oraz 2 łyżki soku z cytryny miksujemy razem.
DODAJEMY KOPEREK ORAZ
przyprawiamy do smaku masę świeżo mielonym pieprzem.
GOTOWĄ MASĄ NAPEŁNIAMY
foremkę wyłożoną łososiem, wygładzamy wierzch, a wystające ponad masę kawałki łososia zaginamy do środka.
FOREMKĘ Z TERRINĄ
chłodzimy przynajmniej przez kilka godzin.
SCHŁODZONĄ TERRINĘ WYJMUJEMY
z foremki spodem do góry, a następnie ostrym nożem kroimy na plastry o grubości ok. 1 CM.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1034,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
172,4 kcal
Tłuszcz
10,3 g
Węglowodany
6,3 g
Błonnik
14,3 g
Białko
14,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.

Burek ze szpinakiem
Ciasto filo wypełnione nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta, to śródziemnomorski przysmak nazwany burkiem. Przygotuj go według przepisu Kingi.

Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
Pyszna przekąska na zimno, idealna nie tylko do pieczywa: wędzona makrela połączona z aromatycznym chrzanem i ogórkiem.

Grzybowy sos pieczeniowy
Aromatyczny wegański grzybowy sos pieczeniowy, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź, jak prosto go przygotować, i odmień swoje obiady!

Deska serów
Deska serów to doskonały sposób na elegancką i smakowitą przekąskę, która zachwyci Twoich gości. W trakcie tygodni tematycznych w Lidlu można znaleźć prawdziwe perełki, takie jak wyborne sery w stylu francuskim i nie tylko, które idealnie sprawdzą się w takiej kompozycji. Warto skorzystać z tej wyjątkowej selekcji, by stworzyć niepowtarzalną deskę pełną różnorodnych smaków i aromatów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!