Tarta z burakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BURAKA
Buraka dokładnie myjemy i nakłuwamy nożem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Buraka doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą oraz octem balsamicznym. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy buraka do wystudzenia, następnie obieramy i kroimy w kostkę.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy do miękkości z dodatkiem syropu z agawy. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dodajemy śmietankę i mieszamy.
PIECZEMY TARTĘ
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na dno tarty wykładamy cebulę, następnie buraka i kozi ser pokrojony w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch tarty posypujemy startym serem grana padano. Tartę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2688,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
448,1 kcal
Tłuszcz
30,4 g
Węglowodany
27,3 g
Błonnik
14,9 g
Białko
14,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!

Greckie pulpeciki z sosem tzatziki
Zapraszamy na obiad w greckim stylu! Kinga pokaże, jak przygotować pulpeciki, sos tzatziki i sałatkę grecką! Takiej uczty nie możecie przegapić!

Malinowa chmurka matcha
Chrupiąca chałka smażona na maśle, maliny w syropie ze szczyptą pieprzu, a do tego delikatny jak chmurka mus z dodatkiem matchy. Ta propozycja od Karola będzie idealna zarówno jako deser, jak i śniadanie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!

Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!

Placek ze śliwkami
Śliwki i kruszonka to brzmi znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej! Spróbuj pysznego placka z owocami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Wykorzystaj ciasto francuskie, by przygotować klasyczną sylwestrową przekąskę: pieczone roladki z łososiem obtoczone w sezamie.

Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
Sos śmietanowy to idealny dodatek, który potrafi odmienić oblicze każdego dania, tworząc z niego istną ucztę smaków i aromatów. Kremowa konsystencja i delikatny smak czynią go świetnym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów i warzyw. Przygotuj wraz z nami pyszny sos śmietanowy!

Kapusta z grochem
Kapusta? Tylko z grochem! To klasyczne połączenie znane z wieczerzy wigilijnych, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz już w 10 minut.