Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO DROŻDŻE ROZCIERAMY
z cukrem, mieszamy z podgrzanym mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza).
MĄKĘ Z SOLĄ
przesiewamy na stolnicę.
FORMUJEMY WGŁĘBIENIE I
energicznie wlewamy w nie drożdżowy zaczyn.
WYRABIAMY CIASTO STOPNIOWO,
dodając oliwę oraz wodę.
ODSTAWIAMY W CIEPŁE
miejsce mniej więcej na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
FARSZ PIECZARKI OCZYSZCZAMY
i kroimy w cienkie plasterki.
DYMKI OCZYSZCZAMY I
kroimy w krążki.
BOCZEK KROIMY W
drobne paski.
SER KOZI MIESZAMY
z crème fraîche i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
DWIE BLACHY WYKŁADAMY
pergaminem i posypujemy mąką.
CIASTO DZIELIMY NA
pół, delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na obie blachy.
ODSTAWIAMY NA 15
minut do wyrośnięcia.
NA OBU CIASTACH
rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki grzybów.
POSYPUJEMY KRĄŻKAMI DYMKI
i paskami boczku.
BLACHY PIECZEMY JEDNA
po drugiej w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez 12 minut, aż placki będą chrupiące.
PRZED PODANIEM POSYPUJEMY
świeżo zmielonym pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3388,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
847,2 kcal
Tłuszcz
36,2 g
Węglowodany
103,0 g
Błonnik
25,5 g
Białko
25,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bananowiec
Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!

Wytrawny chlebek cukiniowy z makaronem orzo i halloumi
Smak Grecji w zaskakującym wydaniu? Wypróbuj przepis Kingi na wytrawny chlebek z cukinią, makaronem orzo i halloumi.

Sernik ciasteczkowy
Kremowy i pysznie korzenny sernik z ciasteczkami Speculoos smakuje szczególnie dobrze jesienią i zimą, gdy połączenie wyrazistych smaków przypraw rozgrzewa nasze kubki smakowe.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.

Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!

Różowy makaron z burakami
Wyjątkowy, różowy i domowy makaron z dodatkiem aromatycznych buraków w sosie maślano-miodowym to danie, które naprawdę zachwyca. Przekonaj się, jakie jest smaczne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fioletowe wegańskie wrapy
Dodaj koloru swoim posiłkom! Spróbuj pełnych świeżych warzyw i aromatycznej pasty z fasoli fioletowych wrapów i skończ z nudą na talerzu.

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!