Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy i obieramy na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut, aż będą półtwarde. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
PRZYGOTOWUJEMY DIP Z PARMEZANU
Parmezan ścieramy na tarce. Pomidory osączamy i kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
OWIJAMY SZPARAGI SZYNKĄ
Szparagi szczelnie zawijamy w plasterki szynki (po jednym szparagu w jeden plasterek). Smażymy porcjami na odrobinie gorącej oliwy z wszystkich stron przez ok. 3 minuty. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy na ciepło lub zimno z dipem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1221,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
203,6 kcal
Tłuszcz
13,4 g
Węglowodany
6,9 g
Błonnik
15,3 g
Białko
15,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dakos – przepis na grecką przekąskę
Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!

Pinsa à la panini
Kanapka we włoskim stylu na ciepło, pełna warzyw, ciągnącej się burraty i pysznej mortadeli. Poświęć kilkanaście minut i ciesz się pinsą à la panini!

Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
Szukasz marynaty, która świetnie nadaje się do wszystkiego, co zapragniesz przygotować? Już nie musisz! Ta pyszna marynata z dodatkiem sosu sojowego i miodu odmieni każdy grill i obiad, który przygotujesz.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
Przepyszny deser, który przyrządzisz na grillu. Banan, miód, orzechy i gęsty jogurt grecki to smakowita kompozycja.

Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!

Twaróg z imbirem i owocami
Doskonała porcja witamin i orzeźwienia w postaci twarogu z owocami i rozgrzewającym imbirem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!

Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.

Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców
Lekki, orzeźwiający deser, który przygotujesz na… grillu! Nadziane na patyczki owoce i sos śliwkowy smakują wybornie!