Szakszuka z kuminem • przepis • składniki • przygotowanie
Orientalne śniadanie? Nic trudnego! Zrób szakszukę z Okrasą!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY CEBULĘ
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy.
DODAJEMY POMIDORY
Do cebuli dodajemy pulpę, kumin, drobno posiekaną papryczkę chili. Zmniejszamy ogień. Dodajemy masło i dusimy pod przykryciem kilka minut.
DODAJEMY JAJKA
Mieszamy cebulę z pomidorami i na środku robimy miejsce dla jajek, odgarniając sos na bok. Wbijamy dwa jajka. Przykrywamy i czekamy, aż jajka się zetną. Posypujemy posiekaną młodą cebulką i szczypiorkiem. Podajemy z podpieczonym chlebem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
975,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
487,9 kcal
Tłuszcz
28,5 g
Węglowodany
43,6 g
Błonnik
5 g
Białko
13,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!

Żurek orientalny z białą kiełbasą
Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!

Sushi w miseczkach
Wyjątkowe danie wykorzystujące równie wyjątkowy czarny ryż, czyli sushi w miseczkach! Sprawdź, jak wspaniale smakuje, i zaskocz bliskich nową potrawą w japońskim stylu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zakwas żytni
Przygotuj własny zakwas żytni według wskazówek Pawła Małeckiego, a później ciesz się smakiem domowego chleba!

Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.

Złote mleko
Ten napój to złoto: dosłownie i w przenośni! Złote mleko według przepisu Kingi rozgrzeje Cię w jesienne i zimowe dni, a jego smak osłodzi każdą chwilę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

5 sposobów na koktajle
Paweł ma dla Was aż 5 słodkich sposobów na to, by wykorzystać warzywa i owoce, wprowadzając do diety trochę koloru i słodyczy! Wybierz swój ulubiony przepis na koktajl!

Bibimbap z wołowiną
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.

Śląska szpajza cytrynowa
Tradycyjny śląski deser w nieco lżejszej odsłonie? To musi być przepis Kingi! Przygotuj lekką, cytrynową piankę na bazie jajek i odkrywaj słodkie smaki regionalnej kuchni!