Sylwestrowe „lane” chrusty • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny polski przysmak w ciekawym wydaniu. Złociste chrusty o fantazyjnych kształtach to świetny pomysł na przyjęcie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
W GARNKU O
średnicy 18 cm rozgrzewamy olej.
ŻÓŁTKA UCIERAMY Z
cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
PODCZAS UCIERANIA DODAJEMY
mąkę, mleko oraz whisky.
BIAŁKA Z SOLĄ
ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartych żółtek.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
worka cukierniczego i małym strumieniem wyciskamy na rozgrzany olej.
SMAŻYMY NA ZŁOTY
kolor.
CHRUSTY WYJMUJEMY NA
ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju.
PRZED PODANIEM POSYPUJEMY
cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5081,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
508,1 kcal
Tłuszcz
45,2 g
Węglowodany
20,7 g
Błonnik
0,6 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chleb chmurka z TikToka
Lekki, bo jak chmurka, i niezwykle smaczny! To wyjątkowy chlebek, który robi furorę w Internecie! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich!

Rosół z makaronem
Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.

Kotlety z selera
Kotlety z selera w panierce z mąki migdałowej to świetny pomysł na wegetariański obiad. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak intrygująco mogą smakować warzywa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
Plastry schabu podsmażone z wyrazistymi dodatkami, podane z aromatycznym ryżem. Smaki inspirowane klasycznym hiszpańskim daniem!

Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.