Sycylijski makaron z kalafiorem • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienita pasta, w której dominuje smak kalafiora, ale wyczujesz w niej również słodycz rodzynek i chrupkość orzeszków piniowych. Idealna dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje kalafior w tym wydaniu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy lekko zmięknie, wyławiamy go za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy, a wodę, w której się gotował, zachowujemy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni. Dodajemy posiekany czosnek, płatki chili oraz drobno posiekane suszone pomidory i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy rodzynki i orzeszki piniowe i ponownie smażymy ok. 1 minuty.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w wodzie, w której wcześniej gotował się kalafior, według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy nad garnkiem, by zachować wodę z gotowania.
ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, aż sos połączy się z makaronem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2490,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
622,7 kcal
Tłuszcz
19,4 g
Węglowodany
94,5 g
Błonnik
23,1 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
Kurczak w chrupiącej panierce zrobionej z Twoich ulubionych chipsów. Prawda, że chcesz spróbować?

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Pasta jajeczna
Doskonała na śniadanie i kolację, pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu – poznaj przepis na najlepszą pastę jajeczną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
Jak przygotować efektowne śniadanie i zaskoczyć domowników? Sprawdź przepis DG na jajko w chlebie tostowym. Szybko, smacznie i oryginalnie!

Sałatka gyros
Gwiazda wszelkich rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi! DG prezentuje przepis na warstwową sałatkę gyros!

Czekośliwka
Czekośliwka, czyli czekoladowo-śliwkowa pasta kanapkowa, o której każdy marzył w dzieciństwie. Teraz możesz przygotować ją w domu, a dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Clafoutis z czereśniami
Clafoutis – słodka zapiekanka w stylu kuchni francuskiej. Idealna na letni obiad lub pyszne śniadanie, świetnie nada się do wykorzystania pełni smaku sezonowych owoców.

Wegańskie gofry
Zobacz, jak przygotować gofry w dwóch wersjach smakowych i kolorystycznych! Jasne pachną cynamonem, a ciemne – kakao i wanilią!

Krem z botwinki
Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!