Świąteczny makowiec z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MĄKĘ, ORZECHY LASKOWE
drobno zmielone na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
DODAJEMY MASŁO I
cukier trzcinowy, łączymy składniki, na koniec dodajemy żółtka. ZAGNIATAMY DŁOŃMI: kruszonkę.
3/4 WYSYPUJEMY RÓWNOMIERNIE
na spód posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 24 x 35 cm.
PIECZEMY 10-12 MINUT
w piekarniku o temp.
DO 170°C (TERMOOBIEG),
upieczony spód powinien być blady. STUDZIMY.
MĄKĘ MIESZAMY Z
kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
RODZYNKI ŁĄCZYMY ZE
startymi na tarce jabłkami.
UBIJAMY BIAŁKA ZE
szczyptą soli na sztywną pianę.
UBIJAMY ŻÓŁTKA Z
cukrem trzcinowym, pod koniec dodajemy roztopione masło.
MASĘ STOPNIOWO ŁĄCZYMY
z makiem, cały czas ucierając.
DODAJEMY MĄKĘ Z
kaszą manną i rodzynki z obranymi jabłkami startymi na tarce o grubych oczkach. MIESZAMY.
MASĘ DELIKATNIE ŁĄCZYMY
z ubitymi białkami.
NA WYSTUDZONYM SPODZIE
równomiernie rozkładamy masę makowo-jabłkową.
POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚCIĄ
orzechowej kruszonki. PIECZEMY W: temp.
165°C (Z TERMOOBIEGIEM)
przez 50-55 minut.
STUDZIMY I OPRÓSZAMY
cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8235,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
274,5 kcal
Tłuszcz
16,9 g
Węglowodany
24,5 g
Błonnik
1,3 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona owsianka z airfryera
Pieczona owsianka z airfryera z dodatkiem rabarbaru, czyli pyszny pomysł na śniadanie. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i ciesz się wspaniałym śniadaniem na ciepło lub na zimno.

Grzyby marynowane
Grzyby marynowane to jeden z przysmaków, które można przyrządzić z łupów zebranych podczas rodzinnego spaceru do lasu. Idealnie doprawione i wyraziste grzyby z marynaty doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatki, kanapek, a także smażonych mięs i innych dań obiadowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne marynowane grzyby, to koniecznie sprawdź nasz przepis!

Kopytka z bułką tartą
Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka z nadzieniem figowym
Suszone figi świetnie sprawdzają się w roli nadzienia kruchych ciasteczek! Przygotuj te słodkości inspirowane kuchnią grecką i sprawdź, jak smakują.

Focaccia na desce serów i wędlin
Przygotuj ucztę we włoskim stylu! Zaproś gości do kosztowania najlepszych smaków inspirowanych Italią. Domowa focaccia według przepisu Kingi podana na desce serów i wędlin na pewno mile ich zaskoczy.

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
Niebanalne połączenie warzyw, owoców oraz orzechów polanych miodowo-cytrynowym sosem – idealne nie tylko jako dodatek!