Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem • przepis • składniki • przygotowanie
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE ZIOŁA
i ząbki czosnku drobno siekamy i łączymy z miękkim masłem.
PRZYPRAWIAMY ODROBINĄ
soli.
GOTOWE MASŁO PRZEKŁADAMY
na folię spożywczą, zawijamy i formujemy równy wałeczek.
WKŁADAMY DO LODÓWKI
do schłodzenia.
POLĘDWICĘ DZIELIMY NA
6 steków.
ODKŁADAMY NA PÓŁ
godziny w temperaturze pokojowej.
MIĘSO NACIERAMY OLEJEM
i przyprawiamy solą i pieprzem.
RESZTĘ OLEJU ROZGRZEWAMY
na patelni i smażymy steki po około 3 minuty z każdej strony.
STEKI ZDEJMUJEMY Z
patelni i pozwalamy mięsu odpocząć.
W TYM CZASIE
na patelnię, na której się smażyły wlewamy wino i zeskrobując dno patelni podgrzewamy na dużym ogniu.
DODAJEMY BULION ORAZ
sos sojowy i czekamy, aż sos zgęstnieje.
JAK PODAWAĆ PORCJĘ
sosu nakładamy na talerz.
NA SOSIE UKŁADAMY
mięso.
NA KAŻDY KAWAŁEK
mięsa nakładamy porcję masła ziołowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1680,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
280,1 kcal
Tłuszcz
23,5 g
Węglowodany
3,7 g
Błonnik
1,6 g
Białko
1,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!

Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo proste, sycące i aromatyczne danie idealne na obiad. Połączenie miękkich, pieczonych ziemniaków z wyrazistą kiełbasą i aksamitnym sosem serowym to gwarancja kulinarnego sukcesu. Sprawdź, jak zrobić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekane jajka z salami i papryką
Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!

Pasta z ciecierzycy na kanapki do lunchboxa
Świetnie zbilansowany lunch, który da energię na drugą połowę dnia dzieciom i dorosłym! Sprawdź, jak szybko przygotować te pełnowartościowe i pyszne przekąski.

Śniadaniowa tostada z chorizo
Inspirowane kuchnią meksykańską pyszne danie śniadaniowe, czyli tostada z chorizo i świeżymi warzywami. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pyszny duet dorsza z groszkiem
Niezwykłe połączenie delikatnej ryby i charakternego sosu groszkowego.

Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy to idealne połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego, delikatnie kwaskowego nadzienia. Daj się porwać jego cytrusowej słodyczy i zrób mazurka według naszego przepisu!

Domowy tantanmen ramen
Tantanmen ramen, czyli aromatyczna i pełna smaku zupa, którą dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz w domu bez większego wysiłku. Wypróbuj ten przepis i ciesz się daniem w stylu japońskim.