Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY
z miodem i zmiksowanymi, przetartymi przez sito malinami.
DO ZAGOTOWANEJ ŚMIETANKI
dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści.
ŚMIETANKĘ Z CZEKOLADĄ
miksujemy, stopniowo dodajemy miękkie masło, ponownie całość miksujemy.
TAK PRZYGOTOWANY GANASZ
odstawiamy do lodówki, do całkowitego zestalenia.
NASTĘPNIE FORMUJEMY KULKI
o średnicy 2 cm.
KULKI UKŁADAMY NA
papierze do pieczenia.
W KULKI WBIJAMY
grube wykałaczki o długości około 10 cm (wykałaczki trzeba dociąć).
UFORMOWANE TRUFLE Z
patyczkami wkładamy ponownie do lodówki.
W CELU PRZYGOTOWANIA
polewy, czekoladę (białą, mleczną lub deserową) rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, mieszając co chwilę (czekolady nie można przegrzać, maks. 50°C).
CZEKOLADĘ STUDZIMY W
misce, raz na jakiś czas mieszając do momentu, aż będzie chłodna.
TRUFLE NA PATYCZKACH
zanurzamy w czekoladzie.
MOŻEMY JE POSYPAĆ
posiekanymi orzeszkami lub pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2856,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
285,6 kcal
Tłuszcz
18,2 g
Węglowodany
27,8 g
Błonnik
1,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.

Złoty sernik z kiwi
Szybki i uda się każdemu! Złoty sernik z kiwi zachwyca chrupiącym, korzennym spodem i delikatną masą na bazie mascarpone. Spróbuj, a przepis zostanie z Tobą na dłużej!

Grahamka z kolorowym twarożkiem
Przepis na kolorową grahamkę z twarożkiem z kolorowymi pomidorami znajdziesz w Kuchni Lidla.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podlaskie całuski z jabłkami
Całusy można nie tylko dawać, ale też zjadać! Nie wierzycie? Przygotujcie koniecznie te kruche ciasteczka z jabłkiem. Idealnie będą się komponować z popołudniową kawą!

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym
Wypróbuj przepis na lekkostrawną sałatkę z pieczonych warzyw, okraszoną sosem tymiankowo-cytrynowym, podaną z kawałkami pokruszonego białego sera.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Ciasto z marcepanem
Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.

Pieczona nadziewana papryka
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.