Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
⅓ sera ścieramy do garnka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.
PANIERUJEMY KURCZAKA
1 dużą łyżkę mąki przesypujemy na talerz. Kurczaka kroimy po skosie w cienkie plastry o grubości ok.1-1,5 cm. Doprawiamy pieprzem z obu stron i odkładamy na talerz.
GOTUJEMY MAKARON
Olej rozgrzewamy na patelni, na małym ogniu, tak aby nabrał odpowiedniej temperatury. Makaron gotujemy w garnku do uzyskania miękkości i odcedzamy przez sitko do miski tak, aby zachować wodę po gotowaniu. Ciepły makaron polewamy 1 łyżką oliwy. Mieszamy i odstawiamy.
SMAŻYMY KURCZAKA
Kurczaka panierujemy w pozostałej mące, a następnie w jajku z serem. Smażymy na patelni na małym ogniu po 3-5 minut z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Kapary przekładamy do miski. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Anchois drobno kroimy. Oliwki przekrawamy na pół. Suszone pomidory kroimy na grube kawałki.
PODAJEMY KURCZAKA
Kawałki kurczaka układamy w okrąg na brzegach talerza. Na środku układamy makaron z sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku. Makaron skrapiamy pozostałą oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3092,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
773,0 kcal
Tłuszcz
42,7 g
Węglowodany
49,1 g
Błonnik
48,9 g
Białko
48,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!

Truskawkowo-malinowe tiramisu
Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!

Keks
Klasyczny, aromatyczny keks z rumową nutą, słodkim lukrem i bogactwem suszonych owoców. Idealny na święta i rodzinne spotkania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami smakuje wyjątkowo dzięki dodaniu podprażonych orzechów i soku z pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
Pyszna przekąska na zimno, idealna nie tylko do pieczywa: wędzona makrela połączona z aromatycznym chrzanem i ogórkiem.

Zupa z topinamburu z sałatką
Sycąca zupa krem z topinamburu z podgrzybkami – doskonała opcja na każdą porę roku! Wypróbuj przepis Karola Okrasy!

Batony zbożowe
Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.