Chałka orzechowa • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna, chrupiąca chałka orzechowa to propozycja Pawła Małeckiego na dobry początek dnia. Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
200 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY ORZECHY
Uprażone orzechy laskowe wrzucamy do misy miksera. Dodajemy olej z orzechów włoskich. Miksujemy na gładką masę.
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie. Drożdże dodajemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym do małej miseczki. Całość ucieramy aż do upłynnienia się drożdży. Mleko o temperaturze pokojowej dodajemy do drożdży. Mieszamy. Wlewamy w zagłębienie i delikatnie mieszamy z dwoma łyżkami mąki.
WYRABIAMY CIASTO NA CHAŁKĘ
Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie, dodajemy szczyptę soli. Białka oddzielamy od żółtek (białka możemy wykorzystać do innej potrawy). 2 żółtka oraz skórkę otartą z cytryny dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy zmiksowane orzechy. Nadal wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką, aż do momentu, gdy zacznie odklejać się od rąk. Dno miski wysypujemy mąką, wykładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
ZAPLATAMY I PIECZEMY CHAŁKĘ
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 4 części i robimy z nich wałki – końce wałków rolujemy tak, aby były cieńsze niż środkowa część. Układamy 4 wałki obok siebie. Sklejamy wałki u góry i zaplatamy chałkę (wskazówki, jak to zrobić, znajdziecie w filmie; możecie też sprawdzić inne sposoby zaplataniatu). Gotową chałkę smarujemy białkiem i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Chałkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C z funkcją termoobiegu. Pieczemy 30-35 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2303,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
575,9 kcal
Tłuszcz
26,4 g
Węglowodany
72,1 g
Błonnik
15,4 g
Białko
15,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron ze szparagami
Lubisz wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa? Postaw na makaron z zielonymi szparagami i orzeźwiającym sosem cytrynowym!

Domowe lody z 4 składników
Owocowe i mocno śmietankowe dzięki wykorzystaniu serka mascarpone – właśnie takie są lody wg tego przepisu! Trochę czekania, kilka składników, chwila pracy termorobota MC Smart i orzeźwiający deser na gorący dzień gotowy!

2 przekąski na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na sylwestrowe menu? Przygotuj proste i szybkie przekąski według przepisu DG!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.

Eton mess – przepis na angielski deser
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.