Sos teriyaki • przepis • składniki • przygotowanie
Sos teriyaki to niezwykle smaczny dodatek do dań kuchni japońskiej. To także obowiązkowy

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DODAJEMY SKŁADNIKI
Do rondelka wlej sos sojowy, cukier, mirin oraz sake.
ROZPUSZCZAMY CUKIER
Ustaw rondelek na średnim ogniu i zacznij rozpuszczać cukier, cały czas mieszając.
DODAJEMY CZOSNEK I IMBIR (OPCJONALNIE, MOŻESZ POMINĄĆ)
Wrzuć składniki do rondelka i zamieszaj.
GOTUJEMY SOS
Gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut, aż zauważysz, że staje się gęsty i jednolity.
ODCEDZAMY SOS
Odcedź sos przez sitko, tak aby pozbyć się ewentualnych grudek oraz czosnku i imbiru. Przelej go do pojemnika.
STUDZIMY SOS
Przelany sos ustaw w ciemnym miejscu aż do wystygnięcia. Gdy sos teriyaki będzie w temperaturze pokojowej, jest gotowy. Można go także szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Sos będzie zdatny do użycia przez kilka tygodni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
466,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
233,2 kcal
Tłuszcz
0,2 g
Węglowodany
57 g
Błonnik
0,2 g
Białko
2,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański łosoś z papryki
Zaskakująca, ciekawa i pyszna – tak można określić roślinną wersję wędzonego łososia. To idealny dodatek do sushi, sałatek czy kanapek. Spróbuj koniecznie!

Chrupiące edamame z airfryera
Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.

Tajskie curry z krewetkami
Orientalne aromaty, wyrazisty sos i pyszne krewetki, to przepis na wyśmienite tajskie curry z krewetkami. Przygotujecie je szybko, a smak potrawy z pewnością Was nie zawiedzie. Sprawdźcie ten prosty w przygotowaniu przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ajwar
Ajwar – pasta warzywna, wyśmienita zarówno do kanapek, jak i mięs. Przygotuj ją w domu według świetnego przepisu Darii!

Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!

Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym będzie stanowiła sycący posiłek! Sięgnij po przepis Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Soba stir fry z wołowiną
Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!

Cukier waniliowy
Naturalny cukier waniliowy. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, przygotowania tortów i deserów.

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.