Tosty z awokado i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące tosty z awokado i jajkiem to przepis Kingi na smaczne i pożywne śniadanie. Przygotujesz je w 10 minut! Sprawdź!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY KROMKI CHLEBA
Kromki chleba podpiekamy w piekarniku, na suchej patelni lub w tosterze. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ ze skorupki. Kroimy w plastry. Pomidora również kroimy w plasterki.
GOTUJEMY JAJKA W WODZIE
Na suchą patelnię wlewamy wodę (około 1,5 cm wysokości patelni). Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstępy, żeby się ze sobą nie połączyły. Czekamy około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie polewamy jajko wodą od góry. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy.
SKŁADAMY KANAPKĘ Z PRZYGOTOWANYCH SKŁADNIKÓW
Podpieczone kromki chleba skrapiamy oliwą. Kładziemy kilka plasterków awokado, plaster pomidora i odsączone jajko. Oprószamy solą, pieprzem i startym parmezanem. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
943 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
471,5 kcal
Tłuszcz
26,1 g
Węglowodany
45,3 g
Błonnik
10,3 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.

Zielony chłodnik z awokado
Zagraj w zielone z przepisem Darii i przygotuj pyszny chłodnik z awokado! Idealnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu na upalne dni.

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Papryki zapiekane z greckimi serami
Soczyste papryki pełne świeżych warzyw, ziół i wyjątkowych greckich serów: manouri i fety. To wyjątkowy pomysł na danie w stylu śródziemnomorskim z airfryera, grilla lub piekarnika.

Zielona szakszuka
Zielona wariacja na temat szakszuki – z brukselką, szpinakiem, jajkami i serem feta. Koniecznie spróbuj na śniadanie!

Makaron i szparagi w kremie z łososia
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
Włoski makaron i polska kiełbasa wzbogacone smakiem pieczonej papryki. Prosta i sycąca potrawa dla każdego!

Wegetariańskie wrapy z humusem i warzywami
Wyjątkowe ciasto z dodatkiem siemienia lnianego, humusu i lekkiego, warzywnego farszu – oto składniki wrapów, które przygotujecie, wykorzystując przepis Kingi!

Klasyczna sałatka z mozzarellą
Sałatka Caprese jest jednym z najprostszych połączeń, które odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Soczyste pomidory i kremowy ser w połączeniu ze świeżymi ziołami i odrobina oliwy tworzą połączenie, które na stałe wkradło się w menu restauracji na całym świecie. Jak przygotować pyszną sałatkę z mozzarellą i pomidorem? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą naszym przepisem.