Sałatka z białą fasolą • przepis • składniki • przygotowanie
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MOCZYMY I GOTUJEMY FASOLĘ
Fasolę moczymy przez noc w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia fasolę razem z wodą, w której się moczyła, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 100 minut, aż będzie miękka. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącej wody. Odcedzamy i studzimy.
DRESSING MIESZAMY Z FASOLĄ
Czosnek siekamy. Smażymy na gorącej oliwie przez 2 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Mieszamy z papryką w proszku, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Całość mieszamy z fasolą. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się smaków.
DODAJEMY DYMKĘ I NATKĘ PIETRUSZKI
Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Oba składniki dodajemy do sałatki przed podaniem. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Wskazówka: jeśli wolisz mniej skomplikowany sposób przygotowania, wykorzystaj ugotowaną fasolę z puszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
658 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
164,5 kcal
Tłuszcz
8,4 g
Węglowodany
18,5 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone okonie z chlebową sałatką
Łatwy i szybki w wykonaniu przepis Karola Okrasy na pyszne okonie z sałatką chlebową!

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.

Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
Kluczem do upieczenia idealnego kurczaka w całości jest farsz! A z tego farszu z kaszą gryczaną, pistacjami i żurawinami przygotujesz także pasztet!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!

Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!

Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!