Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Najlepszy smak często ukrywa się w najprostszych przepisach. Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami i aromatycznym serem gruyère to właśnie jedno z tych połączeń. Naprawdę warto go spróbować.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Szalotkę kroimy w kostkę, natkę pietruszki dość drobno siekamy, pieczarki kroimy w plastry.
PODSMAŻAMY NADZIENIE
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy szalotkę i pieczarki. Całość solimy do smaku i smażymy, aż pieczarki się delikatnie zarumienią, a cebula zeszkli. Na koniec na patelnię wrzucamy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
UBIJAMY JAJKA NA OMLET
Jajka i śmietanę umieszczamy w misce, delikatnie ubijamy i doprawiamy solą i pieprzem.
SMAŻYMY OMLET
Na patelni roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła i wylewamy masę jajeczną. Omlet smażymy, odsuwając jajka od brzegów patelni i przelewając surową masę na brzegi. Czynność powtarzamy, aż na wierzchu pozostanie niewiele surowych jajek, i wyłączamy ogień.
NADZIEWAMY I PODAJEMY OMLET
Na omlet wykładamy podsmażone składniki nadzienia i ścieramy ser. Omlet zsuwamy z patelni na talerz, składając go jednocześnie na pół.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
833,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
416,9 kcal
Tłuszcz
35 g
Węglowodany
6,9 g
Błonnik
1 g
Białko
18,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony naleśnik z gruszkami i kardamonem
Efektowny i aromatyczny pieczony naleśnik inspirowany kuchnią skandynawską. Delikatne ciasto w połączeniu z karmelizowanymi gruszkami i nutą kardamonu to idealny pomysł na śniadanie, deser lub podwieczorek.

Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
Czy arbuza można grillować? Można! W Kuchni Lidla znajdziesz przepis Pawła Małeckiego na grillowanego arbuza z sosem z mango, limonki i melisy.

Fit kokosanki
Mięciutkie i wilgotne w środku ciastka pachnące kokosem, czyli fit kokosanki bez dodatku mąki. Wypróbuj ten przepis i ciesz się prostą, słodką przekąską, którą przygotujesz szybciej niż myślisz.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!

Zupa jarzynowa z brukselką
Wykorzystaj mrożonkę na zupę jarzynową Freshona i przygotuj pyszną zupę!

Sałata z sosem z gorgonzoli i chrupiącym boczkiem
Chrupiąca sałata lodowa z aromatycznym sosem z wyjątkowego sera gorgonzola z mascarpone i orzechami. Podana z równie chrupiącym boczkiem i dodającą ostrości cebulą będzie świetnym pomysłem na szybkie danie.