Sernikowe monoporcje z żelką mango • przepis • składniki • przygotowanie
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Kruszymy ciasteczka migdałowe. Następnie łączymy je z miękkim masłem i wykładamy na dno foremek, mocno dociskając.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Żelatynę namaczamy w 60 ml wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z serkiem homogenizowanym. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałą masą. Uzyskaną masę równomiernie nakładamy do foremek na wcześniej przygotowany spód. Tak przygotowane desery przechowujemy w lodówce aż do momentu zestalenia.
PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ MANGO
Pulpę z mango, 100 ml wody i cukier gotujemy w rondelku na małym ogniu przez ok. 5-7 minut. Żelatynę namaczamy w pozostałych 40 ml wody i czekamy, aż delikatnie napęcznieje. Następnie dodajemy ją do reszty składników, mieszamy i miksujemy. Całość studzimy, aby masa była chłodna, ale nadal płynna. Na koniec przelewamy ją na serniczki i wstawiamy do lodówki aż do zestalenia.
DEKORUJEMY SERNIKI
Monoporcje dekorujemy świeżymi malinami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2040,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
340,1 kcal
Tłuszcz
13,6 g
Węglowodany
43,4 g
Błonnik
0 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Krucha, pełna delikatnego kremu budyniowego i obłożona świeżymi truskawkami – taka jest idealna tarta autorstwa Pawła! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że kruche ciasto nie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać.

Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.

Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią
Błyskawiczna w przygotowaniu pinsa z lekko pikantną kiełbasą nduja, świeżą cukinią i kremową burratą. Wypróbuj ten pyszny pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Frytki z batatów
Czy marzysz o idealnych frytkach, które są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Nie musisz już dłużej szukać, ponieważ mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy sprawdzony przepis na frytki z batatów z piekarnika, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych frytek przygotowanych z mniejszą ilością tłuszczu! Sprawdź ten smaczny przepis już teraz!

Biszkopt - przepis podstawowy
Pyszny deser zaczyna się od dobrego biszkoptu, dlatego skorzystaj z naszego przepisu, a później przygotuj swoje ulubione ciasto.

Suflety z serem munster
Suflety z beszamelowo-serowym sosem to świetny pomysł na pyszne sobotnie śniadanie. Intensywny aromat sera munster nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naleśniki à la Raffaello
Mleczko i wiórki kokosowe, biała czekolada i migdały! Jeśli to Twoje ulubione smaki, koniecznie przygotuj najnowszy przepis Pawła Małeckiego!

Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
Niech świąteczne talerze ozdobi świerkowy las, który powstanie z serka topionego i aromatycznych przypraw! Przygotuj z bliskimi wytrawne cake popsy w kształcie choinek – to idealny przepis do wykonywania całą rodziną.

Czekoladowe fondue
Owoce same w sobie są pyszne, ale oblane czekoladą i obsypane orzechami smakują po prostu obłędnie! Poznaj przepis na doskonałe czekoladowe fondue!