Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Lekkie roladki z grillowanej cukinii z kremowym farszem z twarogu i szpinaku, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią, to świetna opcja na lekki obiad lub kolację.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw). Układamy na papierowym ręczniku, oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut, by zmiękła. Osuszamy, a następnie delikatnie grillujemy na suchej patelni przez 3-4 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle do miękkości. Dodajemy szpinak i smażymy, aż zwiędnie. Studzimy. W misce łączymy twaróg z przestudzonym szpinakiem i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy na jednolitą masę.
GOTUJEMY SOS POMIDOROWY
Pomidory z puszki dusimy na maśle przez 10-15 minut na małym ogniu, aż sos się zredukuje. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
ZWIJAMY I PIECZEMY ROLADKI
Na każdy plaster cukinii nakładamy łyżkę farszu i zwijamy w roladkę. Do foremki lub naczynia wlewamy sos pomidorowy, układamy roladki i posypujemy serem. Pieczemy w airfryerze w temperaturze 180°C przez 8-10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
619,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
309,8 kcal
Tłuszcz
17,1 g
Węglowodany
29,2 g
Błonnik
5,7 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!

Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.

Indyk w pesto
Oryginalny sposób na pyszne mięsne danie z grilla: kruche kawałki indyka marynowane w pesto i podane ze świeżą bazylią.

Ciasteczka jeżyki
Urocze, kolorowe i kruche ciastka w sam raz dla młodszych członków rodziny. Wypróbuj ten przepis na błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne jeżyki i zjedz je ze smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sweet monkey bread
Chleb w kształcie babki? Tak! To sweet monkey bread, czyli smakowita przekąska z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Odrywasz, ile chcesz, i zjadasz tak, jak lubisz!

Sos koperkowy
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Mus ze świeżych jabłek i owoców pigwy doskonale komponuje się z domowej roboty serkiem waniliowym – poznaj przepis na lekki deser!