Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM PUDREM
Żółtka jaj oddzielamy od białek.
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Gdy masło napowietrzy się i połączy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka jaj. Zwiększamy obroty urządzenia.
UBIJAMY BIAŁKA JAJ
Białka jaj łączymy w misce z cukrem, a następnie ubijamy za pomocą blendera na sztywną, perłową pianę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SĘKACZ
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito do utartego masła. Dodajemy proszek do pieczenia i skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy.
PIECZEMY SĘKACZ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, korzystając z funkcji grzania wyłącznie od góry. Jeśli nasz piekarnik nie ma takiej funkcji, włączamy funkcję grzania „góra-dół”, a na dolnym ruszcie piekarnika umieszczamy 2 puste blachy do pieczenia, by zmniejszyć przepływ ciepła.
KARMELIZUJEMY JABŁKA
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę.
WYKŁADAMY JABŁKA NA WYSTUDZONY SPÓD CIASTA
Wystudzony sękacz nakłuwamy z wierzchu widelcem. Na spód ciasta wykładamy połowę skarmelizowanych jabłek. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Mocno schłodzoną śmietankę wstrząsamy i przelewamy do naczynia robota. Ubijamy, zaczynając od niskich obrotów. Gdy śmietanka zgęstnieje, zwiększamy obroty urządzenia i ubijamy jeszcze przez chwilę.
NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Dodajemy cukier puder i ponownie mieszamy.
NAKŁADAMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ I SCHŁADZAMY CIASTO
Na warstwę schłodzonych jabłek przekładamy śmietankę wymieszaną z żelatyną. Wyrównujemy. Na warstwie śmietanowej układamy drugą połowę skarmelizowanych jabłek. Ciasto umieszczamy w lodówce do całkowitego zestalenia się warstwy śmietanowej, na ok. 1 godzinę.
DEKORUJEMY I PODAJEMY CIASTO
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wyciągamy z formy. Z wierzchu dekorujemytemperowaną czekoladąprzelaną do papierowego kornetu i listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5718,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
357,4 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
31,8 g
Błonnik
5,4 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Schab na dwa sposoby
Dwa szybkie przepisy na schab! Wypróbuj przepis na schab na bagietce oraz przepis na schab z gorgonzolą!

Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!

Policzki wołowe
Czy kiedykolwiek próbowałeś duszonych policzków wołowych? Tego wyjątkowego dania, które łączy w sobie delikatność i głębię powinien spróbować każdy. Nasz przepis pokaże Ci, jak krok po kroku przyrządzić ten wykwintny, a jednocześnie prosty posiłek. Zapraszamy!

Jabłka i gruszki z rodzynkami
Przygotuj jabłka z rodzynkami, które wykorzystasz później przy pieczeniu ciast. Warto posiadać w swojej spiżarni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
Kwiaty zatopione w galaretce? Jeśli chcesz zachwycić wszystkich nietypowym tortem, zobacz, jak zrobić deser zgodnie z zasadami sztuki jelly art! Paweł odkrył oryginalny sposób tworzenia ozdób!

Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.

Wegańskie makaroniki
Kinga stworzyła przepis na idealne wegańskie makaroniki z kremem na bazie awokado i polewą czekoladową.