Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BIAŁĄ KAPUSTĘ
Białą kapustę oczyszczamy i kroimy na cienkie paski. Posypujemy 2 płaskimi łyżeczkami soli i przez 4-5 minut energicznie zagniatamy. Dobrze osączamy na sicie.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING DO KAPUSTY
Z boczku usuwamy skórę, boczek kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy, podsmażamy z boczkiem na gorącym oleju przez 2-3 minuty aż do zeszklenia. Doprawiamy kminkiem i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki octu. Doprawiamy cukrem i odrobiną soli. Dressing mieszamy z kapustą i pozostawiamy pod przykryciem na minimum 2 godziny w celu przegryzienia się smaków.
PODSMAŻAMY GRUSZKI I KASZTANY
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę wraz z kasztanami. Oba składniki podsmażamy przed podaniem na gorącym maśle przez 2-3 minuty, mieszając. Sałatkę doprawiamy do smaku, rozkładamy na niej gruszki i kasztany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1809,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
301,6 kcal
Tłuszcz
18,4 g
Węglowodany
33,6 g
Błonnik
3,6 g
Białko
3,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cake pops: ciastka na patyku
Przypominają lody, ale pod warstwą czekolady skrywają niespodziankę: ciasteczkowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Niech cake pops Pawła będą ozdobą Twojego wielkanocnego stołu!

Babeczki z polewą
Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
Zaskakujące, wykwintne połączenie delikatnych boczniaków z jabłkami i orzechami włoskimi w postaci pysznej sałatki.

Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami
Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.

Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę w 30 minut! Połączenie groszku z orzeźwiającą pomarańczą na pewno Ci zasmakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Palia w cytrynach
Pomysł na pyszny obiad: smakowita ryba przyrządzona w prosty sposób z dodatkiem białego wina i plasterków cytryny.

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!

Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!