Sałatka z homara z arbuzem • przepis • składniki • przygotowanie
Orzeźwiająca sałatka, którą można podać podczas letniego spotkania z przyjaciółmi.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SOS CZOSNEK DROBNO
siekamy, z limonki wyciskamy 2 łyżki soku.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI SOSU
razem mieszamy. ODSTAWIAMY.
SAŁATKA HOMARY ROZMRAŻAMY
(jeśli homary są świeże, gotujemy ok.
4-5 MIN), KROIMY
na pół, wyjmujemy mięso, większe kawałki rozdrabniamy palcami.
NA DUŻYM TALERZU
układamy sałatę, na sałacie układamy arbuza pokrojonego w kostkę 2x2 cm, przekrojone na pół pomidorki i pozbawiony gniazd nasiennych oraz pokrojony w kostkę ogórek. POSYPUJEMY POSIEKANĄ PAPRYCZKĄ: chili.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
mięso homara.
PRZED SAMYM PODANIEM
polewamy sosem i posypujemy pokrojoną na mniejsze części dymką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1154 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
288,5 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
14,7 g
Błonnik
33,0 g
Białko
33,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wiosenny dżem truskawkowy
Naleśniki, gofry, słodkie kanapki… słoiczek domowego dżemu zawsze warto mieć pod ręką, by podać bliskim coś pysznego. Przygotuj go z truskawek i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Shake z gruszką i marcepanem
Shake z marcepanem? Czemu nie! Poznaj przepis na efektowny i łatwy do przygotowania napój!

Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym
Świetny pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub na lekką kolację, czyli brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym. Przygotuj ten przepis i sprawdź, jak dobrze pasuje do większości dań!

Jajka po grecku
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Omlety ziołowe z nadzieniem z serka grani i łososia
Zacznij dzień od pysznego posiłku! Omlet ziołowy z nadzieniem z serka grani i wędzonego łososia!

Duszone żeberka – przepis
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!

Arabska sałatka ziemniaczana
Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.